Kun for erhvervsdrivende  

Er dit værksted klar til fremtidens arbejde med el- og hybridbiler?

Tendensen er klar – der kommer flere og flere el- og hybridbiler på vejene. Det kræver noget af autoværkstederne i forhold til værktøj og sikkerhed, da de skal være klar til at servicere de nye typer køretøjer.

Med et komplet sortiment inden for værktøj og C-parts af høj kvalitet til el- og hybridbiler er Würth din samarbejds- og sparringspartner, når dit værksted skal opgraderes og klargøres til fremtidens e-mobility.

Fire slags el-køretøjer

El-køretøjer adskiller sig fra hinanden hvad angår funktionalitet, struktur og kørselsmønster mv. Vi har samlet de fire slags el-køretøjer og givet dig en oversigt over de vigtigste forskelle.

Ren el
100% elektriske køretøjer

Battery Electric Vehicle (BEV) – køretøjer, der udelukkende kører på el og oplades via elnettet. Ved nedbremsning indvindes der energi, som lagres.

Extender
Range Extender

REEV – som står for Range Extended Electric Vehicle – er elektriske køretøjer, der både har en el- og en forbrændingsmotor. Sidstnævnte fungerer udelukkende som generator, der leverer strøm til batteriet.

Plug-in
Plug-in hybrid

Plug-in hybridbiler – med forkortelsen PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) – kører på både el og brændstof. Batteriet oplades via elnettet ligesom ved rene elbiler. Fordelen ved PHEV er, at korte afstande kan køres udelukkende ved brug af el, mens den ved længere afstande blot slår over på forbrændingsmotor.

Hybrid
Hybridkøretøj

Hybrid Electric Vehicle (HEV) kører på både el og brændstof. Bilen kører på el, så snart der er energi nok på batteriet. Den elektriske motor understøtter dermed brændstofmotoren. Batteriet kan ikke – som ved plug-in hybrid – oplades ved kabel, men oplader udelukkende sig selv via forbrændingsmotoren under kørsel.

Opladning

Opladning af dit el-køretøj

Der findes flere forskellige muligheder for at oplade dit el-køretøj.

I vores e-mobilitykatalog kan du få et samlet overblik over de forskellige ladekabler, stik og hvor du kan tilslutte dit el-køretøj og få det opladet.

Sikkerhed i arbejdet med el-køretøjer

Almindeligvis er arbejde på el- og hybridkøretøjer ikke mere farligt end arbejde på benzin- og dieseldrevne køretøjer.

Du skal dog tage dine forholdsregler, når du arbejder på et skadet el- eller hybridkøretøj, da du aldrig kan forudse, hvordan en skade vil påvirke batteripakken eller højvoltsystemet. Arbejd derfor aldrig på højvoltsystemer uden den fornødne viden på området og det korrekte udstyr.

Vi har samlet en række gode råd til arbejdet med skadede el- og hybridkøretøjer med udgangspunkt i retningslinjer inden for området:

 • Lad det skadede el-/hybridkøretøj stå på en særlig indrettet karantæneplads (min. 5 x 5 meter) uden for værkstedet i mindst 48 timer, inden der arbejdes på den på værkstedet, for at mindske risikoen for følger af en batteribrand.
 • Indret et sikkerhedsområde, hvor der kan arbejdes på bilen tæt ved porten for at kunne trække det hurtigt ud i tilfælde af, at batteriet bryder i brand. Tænk desuden over risikoen i din arbejdsgang og hvis køretøjet skal løftes.
 • Lad aldrig et el- eller hybridkøretøj med skadet batteri/højvoltsystem stå på værkstedet natten over eller i weekenden.

I vores nye e-mobilitykatalog har vi lavet et tænkt scenarie for arbejdet på et skadet el-køretøj. Eksemplet tjener ikke som en arbejdsinstruktion, men er blot udarbejdet til at illustrere brugen af værktøj og beskyttelsesudstyr.

Anbefalet udstyr:

 • Sikkerhedsmåtte
 • Sikkerhedshandsker
 • Hjelm med ansigtsbeskyttelse
 • Udstyr til afspærring af området
 • Sikkerhedskrog til personhåndtering
 • Korrekt isoleret værktøj
 • Multimeter til højspænding
  (min. CAT IIV 1000 V og gerne CAT M)
Værktstedsindretning

Værkstedsindretning

El-, brint-, og hybridkøretøjer har ændret kravene til fremtidens værkstedsindretning. De fleste liftproducenter har specielle lifte til el-biler, og pladskravene til arbejdsområdet omkring liftene er øget.

I takt med at indtjeningen på serviceeftersyn falder, bliver det endnu mere vigtigt at fokusere på de indtægtskilder, som stadig er tilgængelige. Det er vi i Würths afdeling for værkstedsudstyr meget opmærksomme på, når vi rådgiver værkstederne vedr. nye investeringer.

Selv om meget ændrer sig, er undervognen den samme. Med næsten lydløse biler bliver f.eks. dækstøj meget tydelig, og køretøjernes rækkevidde er også en væsentlig faktor. Dæktryk, dækslid samt styretøjsvinkler skal være optimale for at opnå størst mulig sikkerhed, økonomi og komfort. Afbalancering og sporing er blot nogle af de emner, som vi hos Würth er eksperter i – kontakt os gerne for en uforpligtigende snak eller produktdemonstration.

Relevante produkter i Würth online-shop

Tænger
Skruetrækkere
Pas godt på el-køretøjerne

Pas godt på el-køretøjerne

El-bilerne fylder mere og mere på vejene. Derfor er det vigtigt, at værksteder opgraderes både inden for færdigheder og sikkerhedsudstyr.