Kun for erhvervsdrivende  

Gode råd til sikkert arbejde med el- og hybridkøretøjer

Gode råd til sikkert arbejde med el- og hybridkøretøjer

Flere og flere el- og hybridkøretøjer kører rundt på vejene og ind på dit værksted. Derfor har vi samlet gode råd til, hvordan du kan sætte sikkerheden i førersædet, når du arbejder med el- og hybridkøretøjer.

Arbejde på el- og hybridkøretøjer er almindeligvis ikke mere farligt end arbejde på benzin- og dieseldrevne køretøjer. Du skal dog tage dine forholdsregler, når du arbejder på et skadet el- eller hybridkøretøj, da du aldrig kan forudse, hvordan en skade vil påvirke batteripakken eller højvoltsystemet. Du bør derfor aldrig arbejde på højvoltsystemer uden den fornødne viden på området og det korrekte udstyr.

4 råd til dig, der arbejder med el- og hybridkøretøjer

Rådene er med udgangspunkt i retningslinjer inden for området.

  • Lad det skadede el-/hybridkøretøj stå på en særlig indrettet karantæneplads (min. 5 x 5 meter) uden for værkstedet i mindst 48 timer, inden der arbejdes på den på værkstedet, for at mindske risikoen for følger af en batteribrand
  • Indret et sikkerhedsområde, hvor der kan arbejdes på bilen tæt ved porten for at kunne trække det hurtigt ud i tilfælde af, at batteriet bryder i brand. Tænk desuden over risikoen i din arbejdsgang og hvis køretøjet skal løftes
  • Lad aldrig et el- eller hybridkøretøj med skadet batteri/højvoltsystem stå på værkstedet natten over eller i weekenden
  • Tjek dit sikkerhedsudstyr for huller og revner. Hvis isoleringen er brudt, skal værktøjet udskiftes

Derudover er der her 3 tips, der er gode at følge, når du arbejder med el- og hybridkøretøjer:

  • Marker el-arbejdspladsen med indhegning og advarselsskilte for at forebygge ulykker
  • Arbejd aldrig alene på strømførende dele. Der skal stå en informeret kollega klar med redningskrogen
  • Anvend de korrekte personlige værnemidler, der er godkendt til minimum 1000 volt samt sko med kraftig isolerende gummisål

 

Sikkert arbejde på skadet el-køretøj

Første – og meget vigtige - trin til sikkert arbejde på skadet e-køretøj er, at følge køretøjsfabrikantens procedure for at låse bilmærket op.

De næste skridt varierer, men her kan du se et tænkt scenarie, der beskriver brug af værktøj af sikkerhedsudstyr. Bemærk, at det ikke er en arbejdsinstruks.

 

Trin 1
Trin 1

Placer køretøjet i parkeringsposition, fjern nøglen fra køretøjet og sikr køretøjet mod autoriseret adgang

Trin 2
Trin 2

Fastgør et skilt til køretøjet, der signalerer, at køretøjet endnu ikke er låst op, og placer det trekantede skilt på køretøjet

Trin 3
Trin 3

Klargør værktøj og beskyttelsesudstyr (sikkerhedsbriller, isolerede værktøjer, kabelsikring og isolerede handsker)

Trin 4
Trin 4

Deaktiver køretøjets elektriske system (12 V i dette eksempel) ved at frakoble batteriets negative pol og isolere det negative kabel med en kabelsikring

Trin 5
Trin 5

Deaktiver højspændingssystemet ved isoleringsstikket eller isoleringskontakten, og om muligt skal det sikres med en lås, før det tændes igen. (Hvis det er et stik, der kobles fra, skal du opbevare det et sted, der ikke er tilgængeligt for tredjepart).

Trin 6
Trin 6

Kontroller nu at der ikke længere er spænding på køretøjet (afhængig af køretøjsfabrikanten). Processen for dette findes i de relevante dokumenter fra køretøjsfabrikanten.

Trin 7
Trin 7

Placer et skilt på køretøjet, der signalerer, at køretøjet nu er låst op.

 

Produkter til sikkert arbejde på el- og hybridkøretøjer

 

Nyeste artiker

Skal du arbejde med asbest?

21-05-2024Asbest kan gemme sig mange flere steder, end du måske tror. Hvert år er der danskere, som bliver alvorligt syge, selvom det er mange år siden, de var i kontakt med og indåndede asbeststøv. Det er derfor vigtigt at beskytte sig selv. Få mere viden om arbejde med asbest; både hvis du er arbejdsgiver og/eller arbejder med asbest i det daglige. Du får blandt andet et overblik over egnede værnemidler.

Læs mere

Hvilke systemer omfatter ADAS?

17-05-2024ADAS er en oplagt merindtjeningsmulighed. Men hvad dækker ADAS egentlig over?

Læs mere

4 gode råd til at fjerne og bearbejde svejsesøm

13-05-2024Med skiven kommer du igennem hele 3 trin i den samme arbejdsgang, og med 4 gode råd får du et godt slutresultat.

Læs mere

Nyhedsbrev

 

TIlmeld dig Nyhedsbrevet

Få fingrene først på eksklusive nyheder og skarpe tilbud! Tilmeld dig vores nyhedsbrev og gå ikke glip af den nyeste viden.