Kun for erhvervsdrivende  

Hvad siger loven om brug af faldsikringsudstyr?

Hvad siger loven om brug af faldsikringsudstyr?

Hvert år er der håndværkere, som kommer til skade pga. fald fra højden. Nogle så alvorligt, at de mister livet. Der er derfor al mulig grund til at tage de nødvendige forholdsregler. Men hvad siger loven egentlig om brug af faldsikringsudstyr?

Ved arbejde i højden, har arbejdsgiveren pligt til at sikre, at arbejdet planlægges og tilrettelægges, så det kan udføres forsvarligt vha. af såkaldte kollektive sikkerhedsforanstaltninger som fx rækværk eller stillads. Er dette ikke muligt, skal der anvendes faldsikringsudstyr.

Hvad skal du være opmærksom på?

Herunder kan du se, hvad du skal være opmærksom på ved brug af faldsikringsudstyr.

Bemærk: De nævnte punkter er ikke udtømmende i forhold til den gældende lovgivning, men hvis du følger dem, er du rigtig godt på vej. For yderligere information henvises til Arbejdstilsynets hjemmeside og vejledninger.

 • Alle, som arbejder i højden, skal bruge faldsikringsudstyr, når det ikke er muligt at sikre dem mod nedstyrtning vha. fx rækværk eller stillads
 • Faldsikringsudstyr må kun anvendes ”kortvarigt”. I praksis betyder det almindeligvis, at arbejdsopgaven skal kunne løses på ca. 4 mandetimer
 • Arbejdsgiveren har pligt til at stille egnet faldsikringsudstyr til rådighed, når arbejdet kræver det. Medarbejderne har pligt til at bruge det
 • Alle, der anvender faldsikringsudstyr, skal have grundig instruktion i, hvordan det anvendes og vedligeholdes. De skal også instrueres i, hvad de skal gøre, hvis der sker et fald
 • Arbejdsgiveren har pligt til at sikre, at instruktionen bliver gennemført. Medarbejderne har pligt til at følge den instruktion, de modtager
 • Når en medarbejder arbejder i højden, skal der altid være en anden tilstede, som holder øje med personen og kan hjælpe, hvis der skulle ske et fald

 

Faldsikringstjek

Lovpligtigt eftersyn hver tolvte måned

Ligesom brugen af faldsikringsudstyr er reguleret af arbejdsmiljøloven, gælder det samme for eftersyn af udstyret.

Faldsikringsudstyr skal efterses mindst én gang hver tolvte måned af en person, der er uddannet til det. Udstyret skal også efterses, hvis det har standset et fald. I så fald vil det i praksis ofte skulle kasseres.

Har du brug for hjælp til at få foretaget det lovpligtige eftersyn, så tag udstyret med ind i en Würth butik. I alle Würth butikker er der mindst én medarbejder, som er uddannet til at kunne foretage eftersynet.

 

 

Kontroller altid udstyret inden brug

Når der anvendes faldsikringsudstyr i en konkret situation, skal de, der bruger udstyret, selv kontrollere, at udstyret er rent, helt og fungerer, som det skal, inden det tages i brug – faktisk har brugerme pligt til at gøre det.

Noget af det, brugere af faldsikringsudstyr altid bør se efter, er:

 • Er der synlig rust?
 • Er der skader på remme og ankerpunkt?
 • Er der fremmedlegemer på helselen, fx fugemasse eller maling?
 • Er udstyret ikke funktionsdygtigt? Fungerer bremser fx ikke eller lukker karabinhager ikke korrekt?
 • Er der flere medarbejdere, der anvender det samme udstyr, er det også en god ide at tage fat i den, der anvendte udstyret sidst for at høre, om der var problemer med det, og om udstyret standsede et fald

Hvis svaret er ja til noget af ovenstående, bør udstyret ikke anvendes, før det er blevet yderligere efterset.

 

Sådan vælger du det rigtige faldsikrings- og redningsudstyr

Et komplet faldsikringsudstyr består af 3 elementer:

 • En helsele, som medarbejderen skal have på
 • En line/blok, som forbinder helselen til et forankringspunkt
 • Et forankringspunkt, der kan klare en belastning på mindst 12 kN/1200 kg for én person

Helseler kan med enkelte undtagelser anvendes til alle opgavetyper. Valget af line/blok og forankringspunkt afhænger derimod meget af opgavetypen og de konkrete forhold i den enkelte situation.

 

I tilfælde af at der sker et fald, bør du også altid have det nødvendige redningsudstyr tilstede, så brugeren kan blive reddet ud af selen så hurtigt som muligt. Det er nemlig farligt at hænge for længe i selen, fordi remmene lukker for blodtilførslen.

 

Få mere at vide hos din Würth specialist i sikkerhed

Som kunde hos Würth har du altid nem og hurtig adgang til specialistviden. Har du brug for et godt råd eller spørgsmål relateret til sikkerhed på arbejdspladsen, er du altid velkommen til at kontakte en af vores sikkerhedsspecialister.

De kan fx svare på spørgsmål om:

 • Hvad siger loven om brug af faldsikrings- og redningsudstyr?
 • Hvordan vælger du det rigtige udstyr til den konkrete opgave?

Hvis du eller andre i din virksomhed gerne vil på kursus i brugen af faldsikringsudstyr, afholder vores sikkerhedsspecialister gerne virksomhedstilpassede kurser.

Hvis det er relevant for dig, så kontakt en af vore sikkerhedsspecialister.

Jylland/Fyn

Allan Guldager Nielsen

Telefon: 25 44 43 74

E-mail: allan.nielsen@wuerth.dk

Fyn/Sjælland

Rasmus Flanding

Telefon: 21 99 70 86

E-mail: rasmus.flanding@wuerth.dk

 

Nyeste artiker

Skal du arbejde med asbest?

21-05-2024Asbest kan gemme sig mange flere steder, end du måske tror. Hvert år er der danskere, som bliver alvorligt syge, selvom det er mange år siden, de var i kontakt med og indåndede asbeststøv. Det er derfor vigtigt at beskytte sig selv. Få mere viden om arbejde med asbest; både hvis du er arbejdsgiver og/eller arbejder med asbest i det daglige. Du får blandt andet et overblik over egnede værnemidler.

Læs mere

Hvilke systemer omfatter ADAS?

17-05-2024ADAS er en oplagt merindtjeningsmulighed. Men hvad dækker ADAS egentlig over?

Læs mere

4 gode råd til at fjerne og bearbejde svejsesøm

13-05-2024Med skiven kommer du igennem hele 3 trin i den samme arbejdsgang, og med 4 gode råd får du et godt slutresultat.

Læs mere

Nyhedsbrev

 

TIlmeld dig Nyhedsbrevet

Få fingrene først på eksklusive nyheder og skarpe tilbud! Tilmeld dig vores nyhedsbrev og gå ikke glip af den nyeste viden.