Kun for erhvervsdrivende  

Tips til brug af rustfri skruer og bolte

Tips til brug af rustfri skruer og bolte

Få tips til brug af rustfri skruer og bolte, der sikrer, at de forbliver rustfri.

Rustfri stål er som udgangspunkt ikke modtagelig over for korrosion. Når du eksempelvis monterer den rustfri skrue, er der dog nogle tips, du kan følge for at sikre, at den bliver ved med at være rustfri.

Først en forklaring af, hvad rustfrit stål egentlig er.

Flere ståltyper

Stål findes i flere typer. Én af disse er austenitisk stål, som er den ståltype Würths skruer og bolte findes i. Modsat de andre kategorier af stål, er austenitisk stål normalt ikke magnetisk. Når stålet formes til et hoved, kærv eller gevind på en bolt eller skrue, bliver det let magnetisk – dog mindre end en almindelig stålbolt.

 

Hvad betyder A2 og A4?

Kort fortalt er A2 rustfrit stål, mens A4 er både syrefast og rustfrit stål. Men derudover er der en række andre karakteristika, som adskiller de to.

Rustfri A2 (V2A)

Rustfri A2 (V2A) dækker over en gruppe af ståltyper i det austenitiske ”stamtræ”, som har et højt indhold af legeringerne krom og nikkel. Eksempler på legeringer, der hører under A2, er AISI 304, EN 1.4301, X5CrNi18-10. Rustfri A2 er anbefalet til korrosionsklasser C2 – C3.

Syrefast og rustfast A4 (V4A)

A4 dækker også over en gruppe af ståltyper i det austenitiske ”stamtræ”, men foruden et højt indhold af legeringerne krom og nikkel – som A2 har – har A4 skruer og bolte også et højt indhold af molybdæn. Eksempler på legeringer er AISI 316, EN 1.4401, X5CrNiMo17-12-2. A4 er anbefalet til korrosionsklasser C4 – C5.

 

4 tips til montage og vedligehold af rustfrit stål

Nu til de gode tips, der sørger for, at dine rustfri skruer og bolte forbliver rustfri:

1. Undgå at lave ridser med værktøjet

Vær forsigtig med værktøjet, så der ikke kommer ridser, eller der ved et uheld bliver kappet noget af kærven. Hvis uheldet er ude, kan der samle sig skidt, fugt og jernpartikler i ridsen. Det kan danne grundlag for begyndende korrosion.

2. Undgå flyverust

Rustfrit stål kan godt begynde at ruste, hvis det kommer i kontakt med rust fra værktøj eller flyverust. Det undgår du ved ikke at stå i nærheden af A2 og A4, når du skærer eller sliber i almindeligt jern. Hvis ikke kan du risikere, at der flyver jernpartikler over på det rustfri stål – også kendt som flyverust.

3. A2: Undgå salt og syre

Syrefaste boltevarer (A4) kan godt holde til at blive dyppet i syre eller saltvand. Det gælder ikke A2, der godt kan begynde at ruste, hvis de kommer i kontakt med salt eller syre fra eksempelvis værktøj.

4. Brug antiseize smøremiddel

På rustfrit og syrefast gevind er det meget vigtigt at bruge antiseize smøremiddel, da gevindet ellers kan brænde fast, så du ikke kan skille det ad igen. Problemet opstår, når friktionen mellem overfladerne i gevindet river mikroskopiske spåner af, som ruller sig sammen og kiler sig fast. Den sikre løsning til at undgå, at A2 eller A4 brænder sammen, er smøremiddel.

Se smøremidlet

 

Find rustfri skruer og bolte hos Würth

 

 

Nyeste artiker

5 tips til at vælge den rigtige pensel og den rigtige malerrulle

26-01-2024Dit valg af både pensler og malerruller afhænger af malingen, og hvad du skal male.

Læs mere

4 steps til kemisk svær befæstelse

26-10-2023I denne produkt- og monteringsvejledning får du en trinvis guide til kemisk svær befæstelse med fokus på, hvordan du vælger de rigtige produkter.

Læs mere

Sådan får du fordel af solcellebefæstelse

23-10-2023Hvad er solcelleteknologi? Hvad betyder solenergi? Og hvordan tager du højde for sne- og vindlast?

Læs mere

Nyhedsbrev

 

TIlmeld dig Nyhedsbrevet

Få fingrene først på eksklusive nyheder og skarpe tilbud! Tilmeld dig vores nyhedsbrev og gå ikke glip af den nyeste viden.