Kun for erhvervsdrivende  

Gør dit arbejdstøj dig synlig nok?

Gør dit arbejdstøj dig synlig nok?

Afhænger din sikkerhed af, at det er nemt for andre at se dig, når du udfører dit arbejde? Så kan du med fordel anvende high vis arbejdstøj – eller reflekstøj, som Arbejdstilsynet kalder det. Det er dog ikke ligegyldigt, hvilket high vis tøj/reflekstøj, du vælger, for det giver ikke lige stor synlighed.

Hvis det er vigtigt for din sikkerhed, at andre tydeligt kan se dig, er det en rigtig god ide at anvende high vis tøj/ reflekstøj – og i nogle situationer er det et lovkrav. Det gælder fx alle, der arbejder i trafikken i forbindelse med vejarbejde, redningsarbejde, aflæsning af gods, afhentning af renovation og andre situationer, hvor høj synlighed er afgørende for, at ulykker kan undgås.

Hvad skal du være opmærksom på?

Det første du skal vide, når du skal vælge high vis tøj/reflekstøj, er, at der skelnes mellem tre forskellige sikkerhedsklasser. Sikkerhedsklasse 3 giver den højeste synlighed, klasse 1 den laveste.

Fælles for alle tre sikkerhedsklasser er:

  • Tøjet er synligt både om dagen og om natten
  • Tøjet er synligt fra alle sider
  • Reflekserne er placeret, så de fremhæver omridset af den person, som har det på, så det på afstand nemt kan ses, at det er et menneske, der står der

 

Hvilken sikkerhedsklasse skal du bruge?

Hvilken sikkerhedsklasse dit tøj skal leve op til, afhænger af hvor stor risiko, der er i den konkrete situation, når arbejdet udføres. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på alle faktorer, som kan spille ind.

Hvis du arbejder i trafikken, skal du starte med at vurdere trafikkens hastighed, der hvor arbejdet udføres. Ved hastigheder fra 0-30 km/t skal dit tøj minimum være sikkerhedsklasse 1. Ved hastigheder fra 30-60 km/t skal det minimum være sikkerhedsklasse 2, og ved hastigheder på 60 km/t eller mere skal det være sikkerhedsklasse 3.

Vurder herefter, om der i den konkrete situation er forværrende faktorer, som betyder, at der skal vælges en højere sikkerhedsklasse. Forværrende faktorer kan fx være tæt trafik, dårlige kørselsforhold eller nedsat sigtbarhed for billisterne på grund af vejrforhold, modlys, manglende gadebelysning mv.

 

High Vis arbejdstøj

Hvordan ved du, hvilken sikkerhedsklasse dit tøj har?

Det er mængden af fluorescerende stof og refleksmateriale i din samlede beklædning, der afgør hvilken sikkerhedsklasse, dit tøj samlet set giver.

Når du køber high vis tøj/reflekstøj, vil den sikkerhedsklasse, som din leverandør har oplyst ved tøjet, dog almindeligvis være den sikkerhedsklasse, du opnår, når den pågældende beklædningsdel anvendes alene. Køber du fx en jakke i sikkerhedsklasse 2 og bruger den sammen med et par almindelige bukser, vil sikkerhedsklassen for din samlede beklædning, derfor også være sikkerhedsklasse 2.

Bruger du str. XS eller S, skal du være opmærksom på, at små tøjstørrelser ofte har en lavere sikkerhedsklasse end de større størrelser. Årsagen hertil er ganske enkelt, at jo mindre tøjet er, des mindre er den samlede mængde af fluorescerende stof og refleksmateriale, der er anvendt til at sy tøjet.

 

Hvad betyder det for sikkerhedsklassen, hvis du anvender flere dele high vis tøj/reflekstøj samtidigt?

Som tidligere nævnt er det mængden af fluorescerende stof og refleksmateriale i din samlede beklædning, der afgør hvilken sikkerhedsklasse, tøjet samlet set giver.

Du vil derfor i nogle tilfælde godt kunne opnå en højere sikkerhedsklasse på din samlede beklædning ved at anvende flere beklædningsdele samtidigt end den sikkerhedsklasse, de enkelte dele giver, når de anvendes hver for sig. Fx kan du ofte opnå en sikkerhedsklasse 3 for den samlede beklædning, hvis du bruger en jakke/trøje i sikkerhedsklasse 2 og et par bukser i sikkerhedsklasse 2 samtidigt.

Dette forudsætter dog altid, at mindst en af delene har lange ærmer/ben med reflekser, og at de to beklædningsdele er af samme mærke.

Vil du være 100 % sikker på, at de 2 dele tilsammen udgør en sikkerhedsklasse 3, skal de være samcertificeret efter EN ISO 20471.

For yderligere information henvises til Arbejdstilsynets vejledninger.

 

Se udvalget af high vis tøj/ reflekstøj

Herunder kan du se et udvalg af vores high vis tøj/ reflekstøj.

Den sikkerhedsklasse, der er oplyst ved tøjet, angiver den sikkerhedsklasse, du opnår, hvis den pågældende beklædningsdel anvendes alene. Dog skal du være opmærksom på, at tøj i str. XS og S i nogle tilfælde har en lavere sikkerhedsklasse end den, som gælder for de øvrige størrelse af den pågældende model.

 

High vis trøjer og T-shirts
 

Nyeste artiker

Nybyggeri og bæredygtighed; hvad skal du være opmærksom på?

05-04-2024Begreberne i forhold til den grønne dagsorden er mange, og dokumentationskravene er høje. Men hvad dækker ordene egentlig over? Og hvad betyder de for din virksomhed?

Læs mere

Boltens vej fra produktion til montage

03-04-2024Inden du pakker bolten, boret eller noget helt tredje op af Würth kassen, har produktet været på en lang rejse for at sikre, at det lever op til kravene til den høje Würth kvalitet.

Læs mere

Hvilken lakforsegling skal du vælge?

26-03-2024Hvad er fordelen ved lakforsegling? Hvor længe kan lakforseglingen holde? Og hvordan laver du en lakforsegling med lang holdbarhed?

Læs mere

Nyhedsbrev

 

TIlmeld dig Nyhedsbrevet

Få fingrene først på eksklusive nyheder og skarpe tilbud! Tilmeld dig vores nyhedsbrev og gå ikke glip af den nyeste viden.