Kun for erhvervsdrivende  

VIGTIGE BEGREBER TIL OVERFLADEBEHANDLING AF RUSTFRIT STÅL

VIGTIGE BEGREBER TIL OVERFLADEBEHANDLING AF RUSTFRIT STÅL

Hvad betyder ruhedsdybde og krydsslibning/krydsgang? Få svaret på dette og meget mere i denne gennemgang af begreber, der er gode at kende, når du arbejder med overfladebehandling af rustfrit stål.

Foruden viden om de forskellige begreber, får du også undervejs tips til udførslen.

Slibning

Slibning er en mekanisk procedure, som fjerner materiale fra emnet. Som udgangspunkt skal du altid begynde med det finest mulige korn, når en svejsesøm, eller et sted med en fejl, skal bearbejdes. Hvis effekten ikke er tilstrækkelig, skal du skifte til den efterfølgende grovere kornstørrelse. For groft korn kan medføre beskadigelser, som det er vanskeligt at udbedre.

Slibebillede

Alt efter kornstørrelse, slibemidlets struktur og sliberetning opstår der et individuelt slibebillede. Det er vigtigt at overholde emnets oprindelige sliberetning.

Ruhedsdybde Ra

Overfladens kvalitet er et udtryk for dens ruhedsdybde. Ra-værdien (mellemruhedsdybde) beskriver overfladens ruhedsdybde.

Ruhedsdybde er et begreb, der kommer fra overfladefysikken, og som betegner overfladehøjdens ujævnhed. Der findes forskellige beregningsmetoder for at karakterisere ruhedsdybden kvantitativt, som hver især tager hensyn til overfladens varierende forskelligheder.

Du skal ikke kun slibe på det sidst bearbejdede sted med finere og finere korn, men også udover i det ubeskadigede slibebillede (randområde) for at skabe usynlige overgange. Arbejdstrykket skal formindskes i randområderne.

Ruhedsdybde Ra
Ruhedsdybde

 

Krydsslibning/krydsgang

Principielt betyder krydsslibning/krydsgang, at de enkelte slibe- og poleringstrin gennemføres „på kryds“, dvs. hvis muligt i 90°-vinkel på sidste arbejdsgang.

Slibning/polering i slibe- og længderetning danner afslutningen.

 

Arbejdsgang 1
1. Arbejdsgang
2. Arbejdsgang krydsslibning
2. Arbejdsgang krydsslibning

Det er ekstremt vigtigt, at du fjerner slibesporene med krydsslibning i den sidste arbejdsgang før polering.Under poleringen begynder du ligeledes på kryds til det sidste slibebillede.

 

Krydsslibning 1
Krydsslibning 2

 

Finish-slibning

Finish-slibning er sidste arbejdsgang for at skabe det ønskede slibebillede (overfladens ruhedsdybde).

Tilpasning

Efter svejsesømmet/defekten er fjernet, begynder tilpasningen til det oprindelige slibebillede: Kornet er finere for hver slibning.

Tilpasningen er afslutningen. Her tilpasser du overgangen fra slibestederne til det oprindelige slibebillede i området rundt om.

Polering

Polering betyder en dekorativ bearbejdning, som kun fjerner minimalt materiale.

Arbejdsvinkel

Vinklen mellem slibesål og emne kaldes arbejdsvinkel. Det er optimalt, hvis den som udgangspunkt er ca. 10–15°.

Arbejdsvinkel

 

Arbejdstryk og varmeudvikling

Under bearbejdningen skal arbejdstrykket, og den derved opståede overfladetemperatur, minimeres. Dette opnår du ved korte pauser, og, hvis muligt, ved at bruge en alu- eller messingplade som underlag til at aflede varmen. Ellers kan der opstå furer, som er svære at fjerne bagefter.

Omdrejningstal

Slibebilledet kan påvirkes meget af omdrejningstal og arbejdstryk ved fleeceprodukter.

 

Vil du vide mere om overfladebehandling?

Du kan se mere i overfladehåndbogen. Her kan du eksempelvis få anbefalinger til, hvordan omdrejningstallet skal indstilles samt trin-for-trin guides.

Overfladehåndbog
Håndbog til overfladebehandling

Vil du vide mere om overfladebehandling af rustfrit stål? Så download vores overfladehåndbog, der giver dig basisviden og praktiske trin-for-trin guides.

Hent overfladehåndbogen her

Metalspecialister
Få faglig sparring

Hos Würth står vores erfarne metalspecialister klar til at vejlede dig om overfladebehandling af rustfrit stål. De besøger dig gerne, hvor du er.

Kontakt specialisterne

 

Nyeste artiker

Skal du arbejde med asbest?

21-05-2024Asbest kan gemme sig mange flere steder, end du måske tror. Hvert år er der danskere, som bliver alvorligt syge, selvom det er mange år siden, de var i kontakt med og indåndede asbeststøv. Det er derfor vigtigt at beskytte sig selv. Få mere viden om arbejde med asbest; både hvis du er arbejdsgiver og/eller arbejder med asbest i det daglige. Du får blandt andet et overblik over egnede værnemidler.

Læs mere

Hvilke systemer omfatter ADAS?

17-05-2024ADAS er en oplagt merindtjeningsmulighed. Men hvad dækker ADAS egentlig over?

Læs mere

4 gode råd til at fjerne og bearbejde svejsesøm

13-05-2024Med skiven kommer du igennem hele 3 trin i den samme arbejdsgang, og med 4 gode råd får du et godt slutresultat.

Læs mere

Nyhedsbrev

 

TIlmeld dig Nyhedsbrevet

Få fingrene først på eksklusive nyheder og skarpe tilbud! Tilmeld dig vores nyhedsbrev og gå ikke glip af den nyeste viden.