Kun for erhvervsdrivende  

Hvilken type høreværn skal du vælge?

Hvilken type høreværn skal du vælge?

Høreværn kan være besværlige, men de beskytter også din hørelse, og allerede ved en støjbelastning på 75 dB(A) er der risiko for skader. Overstiger støjbelastningen 80 dB(A) bør du derfor for din egen skyld bruge høreværn, og overstiger den 85 dB(A) har du pligt til at bruge det jf. de gældende arbejdsmiljøregler. Men hvilket høreværn skal du vælge?

Høreværn kan grundlæggende inddeles i 3 hovedgrupper; ørepropper, bøjlehøreværn og kophøreværn. Herunder får du en kort gennemgang af hver af de 3 typer, så du kan vurdere hvilken af dem, der er bedst for dig.

Ørepropper

Ørepropper

Ørepropper findes i mange typer og størrelser. Fælles for dem er, at de er nemme at have med, uanset hvor du skal hen. Samtidig giver de fleste ørepropper en rigtig god støjdæmpning, men det er vigtigt, at du sørger for, at de bliver placeret rigtigt i øregangen og slutter tæt – ellers beskytter de ikke maksimalt.

Ørepropper kan godt være lidt besværlige at sætte i, og du skal passe på, at der ikke kommer snavs med ind i øret samtidig. Ørepropper er derfor bedst egnet på steder, hvor der ikke er for meget snavs, og hvor du ikke hele tiden har brug for at tage dem ud og sætte dem i igen. Det kunne fx være på arbejdssteder, hvor der er et konstant støjniveau, og hvor du ikke har brug for at kommunikere ret meget med andre. De kan også være gode på steder, hvor det som udgangspunkt ikke er nødvendigt at bruge høreværn, men hvor du har brug for at beskytte din hørelse kortvarigt nogle få gange i løbet af dagen.

Bøjlehøreværn

Bøjlehøreværn

Et bøjlehøreværn er grundlæggende et par ørepropper, som er monteret på en bøjle, og det er særdeles praktisk, når du har brug for at tage dit høreværn af og på mange gange i løbet af dagen.

For at du opnår maksimal dæmpning, er det vigtigt, at dit bøjlehøreværn sidder helt korrekt. I praksis kan det dog være svært at sikre, fordi et bøjlehøreværn typisk ikke sidder lige så godt fast i øregangen som ørepropper, og samtidig bliver det ofte sat (for) hurtigt på. Derfor er bøjlehøreværn bedst på arbejdssteder, hvor det ikke er nødvendigt at anvende høreværn det meste af tiden, men hvor der udføres opgaver med maskiner eller andet, der kortvarigt øger støjniveauet, men hvor der ikke er impulsstøj (fx metal som slår mod andet metal, hvorved der opstår en meget høj lyd).

Kophøreværn

Kophøreværn

Hvis du arbejder et sted, hvor støjbelastningen ofte er over 85 dB (A), vil ørepropper eller bøjlehøreværn almindeligvis ikke være den bedste løsning for dig. Du bør i stedet overveje et kophøreværn, som er nemt for dig at placere rigtigt, og som slutter tæt, så du er sikker på, at din hørelse bliver beskyttet effektivt.

Grundlæggende kan kophøreværn inddeles i 2 grupper, passive og aktive.

Et passivt høreværn er ”det traditionelle” høreværn og har typisk en høj dæmpningsevne. Et passivt høreværn er dog mest effektivt over for de lidt højere frekvenser, så hvis du er udsat for lavfrekvent støj, kan et aktivt høreværn, som dæmper hele frekvensspektret, være en bedre løsning. I praksis er der dog de færreste, som er udsat for lavfrekvent støj, og da aktive høreværn er betydeligt mere kostbare end passive, og da de oftest ikke giver en lige så høj dæmpning som de passive, vil et passivt høreværn for de fleste være det mest oplagte valg.

 

Når du vælger, så husk …

Den fysiske udformning af det ydre øre og øregangen er meget forskellig fra menneske til menneske. Derfor skal du være opmærksom på, at det høreværn, der er gode for nogen, ikke nødvendigvis er det for alle.

Uanset om du bruger ørepropper, bøjlehøreværn eller kophøreværn, er det derfor en god ide, at prøve nogle forskellige, så du får et høreværn, der passer godt til lige netop dig.

Når du vælger, så husk også at overveje, om dit høreværn skal kunne anvendes samtidig med, at du bruger andre værnemidler, fx en sikkerhedshjelm eller et visir. I så fald skal du sørge for, at det hele passer sammen, så du opnår maksimal effekt af samtlige af dine værnemidler.

 

Brug for mere viden?

Vil du vide mere om, hvordan støj påvirker dine ører og hvad loven siger om brug af høreværn? Læs mere her

 

 

Nyeste artiker

Skal du arbejde med asbest?

21-05-2024Asbest kan gemme sig mange flere steder, end du måske tror. Hvert år er der danskere, som bliver alvorligt syge, selvom det er mange år siden, de var i kontakt med og indåndede asbeststøv. Det er derfor vigtigt at beskytte sig selv. Få mere viden om arbejde med asbest; både hvis du er arbejdsgiver og/eller arbejder med asbest i det daglige. Du får blandt andet et overblik over egnede værnemidler.

Læs mere

Hvilke systemer omfatter ADAS?

17-05-2024ADAS er en oplagt merindtjeningsmulighed. Men hvad dækker ADAS egentlig over?

Læs mere

4 gode råd til at fjerne og bearbejde svejsesøm

13-05-2024Med skiven kommer du igennem hele 3 trin i den samme arbejdsgang, og med 4 gode råd får du et godt slutresultat.

Læs mere

Nyhedsbrev

 

TIlmeld dig Nyhedsbrevet

Få fingrene først på eksklusive nyheder og skarpe tilbud! Tilmeld dig vores nyhedsbrev og gå ikke glip af den nyeste viden.