Kun for erhvervsdrivende  

Har I de rigtige sikkerhedsskilte på din arbejdsplads?

Har I de rigtige sikkerhedsskilte på din arbejdsplads?

Har du ansvaret for, at medarbejderne på din arbejdsplads hurtigt kan finde det rigtige førstehjælps- og redningsudstyr, når de har brug for det? Eller at de ved, hvilke værnemidler de skal bruge, og hvor de skal være særlig opmærksom på sundhedsrisici eller på at undgå ulykker?

Ifølge loven skal der opsættes skilte, de steder på din arbejdsplads, hvor der er permanente forhold, som betyder, at medarbejderne skal udvise en bestemt adfærd af hensyn til deres egen eller andres sundhed og sikkerhed. Herudover skal der opsættes skilte, som gør det nemt at finde og identificere rednings- og førstehjælpsudstyr. Skiltene skal placeres, så de er så synlige som mulig. Ændrer I noget på arbejdspladsen, så det skiltene anviser, ikke længere er rigtigt, skal de tages ned.

5 typer skilte du skal kende

Ligesom de skilte, du kender fra trafikken, kan sikkerhedsskilte inddeles i nogle hovedkategorier, og ligesom trafikskilte kan du genkende dem på deres form og farve.

 

Påbudsskilte

Påbyder de medarbejdere, som opholder sig på det pågældende område at gøre noget bestemt. Det kunne fx være at anvende sikkerhedshjelm, høreværn, sikkerhedsbriller eller et andet værnemiddel.

Form og farve: Blå cirkel på hvid bund.

Forbudsskilte

Forbyder en bestemt adfærd/handling på bestemte steder, som kan være skadelig for enten den medarbejder, som udfører handlingen, eller for andre. Det kunne fx være steder, hvor der ikke må indtages mad eller drikkevarer, fordi det vil medføre en risiko for, at man samtidig kommer til at indtage sundhedsskadelige stoffer, som er i luften, eller en afbryder, der ikke må trykkes på, fordi det vil kunne udløse en farlig situation.

Form og farve: Rød cirkel på hvid bund.

Brandskilte

Henviser til redningsudstyr, så det er nemt at finde og identificere, hvis der opstår brand.

Som et alternativ eller supplement til skiltning kan placering og identificering af brandslukningsudstyr også ske ved hjælp af afmærkning med en sikkerhedsfarve

Form og farve: Rød rektangel med hvid kant.

Henvisningsskilte

Anviser vejen til førstehjælpsudstyr, flugtveje og nødudgange.

Form og farve: Grøn rektangel med hvid kant.

Advarselsskilte

Advarer mod risici, som kan være sundhedsfarlige eller udløse en ulykke. Det kunne fx være en advarsel om, at der i det pågældende område svejses i rustfrit stål, at der er kørende transport, eller at der opbevares trykflasker, som skal fjernes, hvis der opstår brand.

Form og farve: Sort trekant på gul bund.

 

Hvilke sikkerhedsskilte skal du bruge?

Er du i tvivl om hvilke sikkerhedsskilte, der er brug for på din arbejdsplads, så prøv at stille dig selv nedenstående spørgsmål. Får du afdækket dem, vil du være godt på vej.

  • Er der steder, hvor man altid skal anvende bestemte værnemidler?
  • Er der steder, hvor en bestemt adfærd/handling altid er forbudt?
  • Er der steder, hvor der er risici, man skal være opmærksom på?
  • Hvilket førstehjælpsudstyr og andet sikkerhedsudstyr er til stede, og hvor er det placeret?
  • Hvilke flugtveje skal man være opmærksom på?
  • Hvor er der branddøre og brandalarmer?
  • Hvilket brandslukningsudstyr har I, og hvor er det placeret?

Det kan være en rigtig god ide, at du går en sikkerhedsrunde på din arbejdsplads blot med dette ene formål. Så kommer du ikke i tvivl om, hvordan der rent fysisk ser ud, og en systematisk gennemgang vil gøre det nemmere at vurdere, hvilke farlige situationer, der kan opstå, på netop din arbejdsplads.

Se vores udvalg af sikkerhedsskilte her:

 

Nyeste artiker

Skal du arbejde med asbest?

21-05-2024Asbest kan gemme sig mange flere steder, end du måske tror. Hvert år er der danskere, som bliver alvorligt syge, selvom det er mange år siden, de var i kontakt med og indåndede asbeststøv. Det er derfor vigtigt at beskytte sig selv. Få mere viden om arbejde med asbest; både hvis du er arbejdsgiver og/eller arbejder med asbest i det daglige. Du får blandt andet et overblik over egnede værnemidler.

Læs mere

Hvilke systemer omfatter ADAS?

17-05-2024ADAS er en oplagt merindtjeningsmulighed. Men hvad dækker ADAS egentlig over?

Læs mere

4 gode råd til at fjerne og bearbejde svejsesøm

13-05-2024Med skiven kommer du igennem hele 3 trin i den samme arbejdsgang, og med 4 gode råd får du et godt slutresultat.

Læs mere

Nyhedsbrev

 

TIlmeld dig Nyhedsbrevet

Få fingrene først på eksklusive nyheder og skarpe tilbud! Tilmeld dig vores nyhedsbrev og gå ikke glip af den nyeste viden.