Kun for erhvervsdrivende  

Sådan gør du matte lygter blanke igen

Sådan gør du matte lygter blanke igen

Køretøjers forlygter udsættes for lidt af hvert og med tiden bliver overfladen mat. Her får du derfor en guide til polering af forlygter.

Der kan være kosmetiske grunde til at polere forlygterne, men det kan også være nødvendigt for, at køretøjet kan godkendes ved syn.

Matte lygter kan friskes op

Hvis lygterne er matte, er der behov for at slibe det beskadigede/oxyderede lag plast af, så et nyt og frisk lag kommer frem.

Matte eller misfarvede campingruder kan renoveres efter samme procedure.

Inden du begynder

Vurder altid lygtens stand inden du begynder, så du finder ud af hvor grundigt, den skal behandles. Altså om det er nødvendigt at slibe, eller om lygterne blot skal poleres blanke igen.

Nedenfor ser du en guide til den ”store tur”, hvor det ikke er nok med kun en polering. Det gøres i 3 trin med vandslibning, polering og forsegling.

 

Trin 1: Vandslibning

Start med en vandsliberondel med korn 500. Hvis den ikke sliber groft nok, kan du vælge en grovere til at starte med. Vigtigt er det dog, at du kun går et trin op i kornstørrelse ad gangen for at fjerne ridser fra den forrige slibning.

Brug spray

Til vandslibning bruges en spray, fx glasrens, som sprøjtes direkte på sliberondellen. På den måde kan du nemt styre mængden af væske. Undervejs kan slibeskiven sprayes for at rense den for plastrester fra lygten. Husk også at tørre lygten over med en mikrofiberklud inden næste trin i behandlingen.

Tjek resultatet

Tjek at lygtens overflade er ensartet mat efter slibningen, inden du går videre til en slibeskive med ny kornstørrelse. Hvis der er områder, hvor overfladen er mere lys eller klar end andre steder, kan det skyldes, at den oprindelige overfladecoating ikke er helt fjernet. Så skal der slibes igen, til overfladen er ensartet.

For hvert trin i behandlingen vil du opleve, at overfladen gradvis bliver mere klar at se igennem.

TIPS

1. Små sliberondeller er en fordel for bedre at nå ud i hjørner

2. Afdæk området omkring lygten med tape, der kan tåle at blive vådt

3. Ved dybe ridser eller meget slidte lygter anbefales at starte med tørslibning med korn 100 eller 200

 

Trin 2: Polering

Efter sidste trin i slibningen med korn 4000 er det tid til at polere lygten. Her skal du også starte med en grov polerpasta (P80) på en mikrofiberskive eller lammeuldsskive. Polermidlet trykkes ud direkte på skiven. Brug maskinens laveste hastighed, mens du fordeler polermidlet på overfladen og kør derefter op i hastighed. Gå systematisk til værks med skiftevis lodrette og vandrette bevægelser.

Fjern overskydende polermiddel

Efter poleringen tørrer du igen overfladen af med en klud for at fjerne overskydende polermiddel.

Gentag med fint polermiddel

Samme procedure gentages med det finere polermiddel (P90). Til slut er lygten helt gennemsigtig, blank og flot.

TIP

Kør maskinen hen over lygtens overflade i skiftevis lodrette og vandrette bevægelser, for at sikre at den kommer rundt over hele overfladen - og ud i hjørner og kanter

 

Trin 3: Forsegling

For at beskytte lygterne og bevare det flotte resultat, er det vigtigt at afslutte behandlingen med en form for forsegling (voks eller lakforsegling). Lygterne er nemlig ikke længere beskytte med den anti-UV-behandling, de har fået fra fabrikken.

Alt hvad du skal bruge til renovering af lygter

 

Nyeste artiker

5 tips til at vælge den rigtige pensel og den rigtige malerrulle

26-01-2024Dit valg af både pensler og malerruller afhænger af malingen, og hvad du skal male.

Læs mere

4 steps til kemisk svær befæstelse

26-10-2023I denne produkt- og monteringsvejledning får du en trinvis guide til kemisk svær befæstelse med fokus på, hvordan du vælger de rigtige produkter.

Læs mere

Sådan får du fordel af solcellebefæstelse

23-10-2023Hvad er solcelleteknologi? Hvad betyder solenergi? Og hvordan tager du højde for sne- og vindlast?

Læs mere

Nyhedsbrev

 

TIlmeld dig Nyhedsbrevet

Få fingrene først på eksklusive nyheder og skarpe tilbud! Tilmeld dig vores nyhedsbrev og gå ikke glip af den nyeste viden.