Kun for erhvervsdrivende  

3 trin til rudeskift

3 trin til rudeskift

Få en guide til rudeskift - fra afmontering til montering

Guiden beskriver hele processen, inklusiv giver dig brugbare tips undervejs.

Trin 1: Afmontering

I første trin skal ruden, pyntelisten og vinduesviskeren fjernes.

1.1 Skab fri passage til ruden

Alle udvendigt påmonterede dele skal afmonteres, så du får fri passage til ruden.

Fjernelse af pynteliste:

Med et monteringskilesæt er det nemt og hurtigt at fjerne klipsene. Med kiler i glasfiberforstærket plast undgår du, at karrosseriet deformeres eller beskadiges, når du fjerner pyntelisten.

Fjernelse af vinduesvisker:

Løsn først støvkapperne med en klipsløfter og derefter forskruningen på viskerarmen med en skraldenøgle. Træk viskerarmene af med aftrækkeren ved hjælp af en lirkende bevægelse.

Fjernelse af pyntelister
Bemærk:

Når aluminium og stål støder mod hinanden, opstår der ved kontakten en galvanisk korrosion. Ved løsning af forbindelsen skal du derfor regne med beskadigelser eller deformeringer.

Tip:

Beskyt dig og dine medarbejdere ved rudeskift. Du skal frem for alt passe på øjne og hænder. Det er vigtigt at have engangshandsker på under hele arbejdsforløbet. De skal være slidstærke og beskytte din hud mod kemikalier.

 

1.2 Afmontering af ruden

Afmonteringen af forruden sker i 4 fortløbende steps. Med et rudeafmonteringssæt har du et værktøj til hvert step. Nedenstående beskrivelse tager udgangspunkt i, at du bruger rudeafmonteringssæt fra Würth.

Overblik flere trin
Step 1:

For at afmontere ruden skal du stikke sonden igennem rudelimen. Skæresnoren fra rudeafmonteringssættet egner sig til ruder med særligt smalle spaltemål.

Step 2:

Fastgør skæresnoren på sonden. Du skal være opmærksom på, at skæresnoren føres underneden langs rudens kant.

Step 3:

Fastgør snoren inde i køretøjet på afmonteringsværktøjet. Positioner derefter værktøjet over for indstiksstedet, så det skaber en tilstrækkelig mængde vakuum. Du får optimal stabilitet, når du anvender pumpefunktionen, indtil den røde markering ikke længere kan ses. Gentag dette arbejdstrin tre gange for at nå hvert hjørne af ruden.

Step 4:

Skær rudelimen ned med et universalskraber- og knivsæt.

Tip 1:

Ved brug af skæresnor og beskytter skal du ikke fjerne noget indvendig beklædning.

Tip 2:

Beskyt de omgivende påmonterede dele på karrosseriet med tekstiltape.

 

Trin 2: Forberedelse og afmontering

Inden ruden monteres, skal du blandt andet kontrollere karrosseriet.

2.1 Forberedelse

For at skabe en god vedhæftning skal karrosserifalsen primes, der, hvor lak og karrosseri er beskadiget, eller gammel limstreng er mangelfuld. Til dette kan du bruge 4-i-1 Varioprimer. Primeren kombinerer både limaktivering, korrosionsbeskyttelse, aktivator og UV-beskyttelse.

2.2 Forbehandling

Kontrollér karrosseriet for skader, korrosion og lakskader. Grund, før du klæber den nye rude på hæftefladen, så der dannes et hæfteunderlag til rudelimen.

Tip:

Det er vigtigt, at du ved alle kemiske produkter er opmærksom på tørretiden.

 

Trin 3: Limning og montering af ruden

Efter forberedelsen er du klar til det sidste og tredje trin; montering af ruden.

Tip:

Den forformede påføringsdyse på rudelimen fra Würth giver dig en ensartet påføring.

3.1 Påfør rudelim

Når primeren er tørret i tilstrækkelig tid, kan du påføre rudelimen.

3.2 Sæt rude i

Sæt den nye rude på karrosseriflangen ved hjælp af en vakuumløfter for at finde den rigtige position til ruden. Klæb et klæbebånd fast til venstre og højre på ruden og karrosseriet, når du har fundet den optimale position for ruden.

Positionér ruden på karrosseriflangen. For at få optimal hæftning af limen skal du derefter trykke ruden jævnt og let på karrosseriet. Fastgør så ruden på karrosseriet med tekstiltape. På den måde forhindrer du, at ruden glider, mens limen hærder.

3.3 Montér de afmonterede dele

I det sidste trin monterer du igen de tidligere afmonterede dele i omvendt rækkefølge.

Sæt ruden i
Se videoer og produkter
Vil du se produkter og monteringsvideoer?

Hos Würth finder du produkter til hele processen, når du skal skifte ruder. Du kan også se videoer om, hvordan du anvender produkterne.

 

Nyeste artiker

Skal du arbejde med asbest?

21-05-2024Asbest kan gemme sig mange flere steder, end du måske tror. Hvert år er der danskere, som bliver alvorligt syge, selvom det er mange år siden, de var i kontakt med og indåndede asbeststøv. Det er derfor vigtigt at beskytte sig selv. Få mere viden om arbejde med asbest; både hvis du er arbejdsgiver og/eller arbejder med asbest i det daglige. Du får blandt andet et overblik over egnede værnemidler.

Læs mere

Hvilke systemer omfatter ADAS?

17-05-2024ADAS er en oplagt merindtjeningsmulighed. Men hvad dækker ADAS egentlig over?

Læs mere

4 gode råd til at fjerne og bearbejde svejsesøm

13-05-2024Med skiven kommer du igennem hele 3 trin i den samme arbejdsgang, og med 4 gode råd får du et godt slutresultat.

Læs mere

Nyhedsbrev

 

TIlmeld dig Nyhedsbrevet

Få fingrene først på eksklusive nyheder og skarpe tilbud! Tilmeld dig vores nyhedsbrev og gå ikke glip af den nyeste viden.