Kun for erhvervsdrivende  

Hvilken engangsnitrilhandske skal du vælge?

Hvilken engangsnitrilhandske skal du vælge?

At vælge den rigtige handske kan være en jungle, men fortvivl ikke: Vi guider dig til, hvordan du vælger den rigtige engangsnitrilhandske.

Når du vælger en engangsnitrilhandske, skal du blandt andet forholde dig til arbejdsopgaverne, og hvad du skal arbejde med. Det kan for eksempel være, om du har kontakt med kemikalier. Den rigtige handske er altså den, der passer til dine arbejdsopgaver.

Kig på EN-standarden

Der findes forskellige EN-standarder, som du skal forholde dig til, når du skal finde en handske, der passer til dine arbejdsopgaver. EN 420 angiver eksempelvis, at en handske lever op til basiskravene såsom størrelse og indholdsstoffer i handskens materiale. Hvis du kortvarigt har berøring med kemikalier eller mikroorganismer, skal du vælge en handske, der er godkendt efter EN 374-1 (kemikalier) eller EN 374-5 (mikroorganismer/virus).

En sidste EN-standard, der kan være er relevant, når du skal vælge engangsnitrilhandske er EN 455-1: Medicinske engangshandsker, krav til og prøvning af tæthed. Standarden omfatter krav til prøvning af materialets tæthed.

Vælg en handske i den rigtige kategori

Handsker inddeles i 3 kategorier:

  • Kategori I: Lavrisiko
  • Kategori II: Mellemrisiko
  • Kategori III: Højrisiko

De fleste handsker er kategori I eller kategori II handsker, hvilket betyder, at de kun må anvendes ved arbejdsopgaver med henholdsvis lav eller middel sikkerhedsrisiko og er testet og godkendt i henhold til EN 420 samt yderligere en eller flere normer og er CE-mærket. Kategori II-handsker skal desuden være testet af et godkendt, uafhængigt institut.

En kategori III handske er testet og godkendt på samme vis som kategori II handsker og må anvendes ved arbejdsopgaver med høj sikkerhedsmæssig risiko (jf. EU 2016/425). Herudover skal kategori III handsker løbende undergå kvalitetskontrol. Ved arbejdsopgaver, der fx involverer brug af kemiprodukter, bør det derfor anbefales at anvende kategori III handsker, der er testet iht. EN 374-1.

A, B eller C?

Handsker godkendt efter EN 374-1 er desuden inddelt i 3 typer, der omhandler beskyttelsesgraden overfor kemikalier: A, B og C.

  • Type A: 6 kemikalier i mindst 30 minutter
  • Type B: 3 kemikalier i mindst 30 minutter
  • Type C: 1 kemikalie i mindst 10 minutter

At en kemikaliegodkendt handske er Type B betyder altså, at den er testet og godkendt i henhold til EN 374-1 og beskytter brugeren i mindst 30 minutter mod mindst 3 forskellige kemikalier. Type C handsker er godkendt til at beskytte brugeren i mindst 10 minutter mod mindst 1 kemikalie.

At en kemikaliegodkendt handske er Type B betyder altså, at den er testet og godkendt i henhold til EN 374-1 og beskytter brugeren i mindst 30 minutter mod mindst 3 forskellige kemikalier. Type C handsker er godkendt til at beskytte brugeren i mindst 10 minutter mod mindst 1 kemikalie.

Hvilke kemikalier, handsken er modstandsdygtig overfor, fremgår af de bogstaver, som står nedenunder EN 374-ikonet påført på handsken:

Methanol
An-heptanJ
AcetoneBNatriumhydroxic, 40%K
AcetonitrilCSvovlsyre, 96%L
DichloromethanDSalpetersyreM
CarbondisufidEEddikesyreN
ToluenFAmmoniakO
DiethylaminGBrintoverilteP
TetrahydrofuranHFlussyreS
EthylacetatIFormaldehydT

Hvilken engangsnitrilhandske skal du vælge?

Du kan hos os vælge mellem 3 forskellige engangsnitrilhandsker. De er velegnet ved opgaver, hvor der kortvarigt er kontakt med olie, fedt, kemiprodukter, fødevarer. Endelig er alle handsker tætsiddende, uden pudder samt latex- og silikonefri.

Materialetykkelse: Tynd (0,06 mm)

Godkendelser: EN 420, EN 374-1

Type: C

Kategori: III

Modstandsdygtig i mindst 10 min. overfor: K: Natriumhydroxid 40 % og P: brintoverilte

Materialetykkelse: Almindelig (0,1 mm)

Godkendelser: EN 420, EN 374-1

Type: B

Kategori: III

Modstandsdygtig i mindst 30 min. overfor: K:Natriumhydroxid 40 %, P: brintoverilte og T: formaldehyld

Materialetykkelse: Kraftig (0,22 mm)

Godkendelser: EN 420, EN 374-1

Type: B

Kategori: III

Modstandsdygtig i mindst 30 min. overfor: K: Natriumhydroxid 40 %, P: brintoverilte og T: formaldehyld

 

Nyeste artiker

Nybyggeri og bæredygtighed; hvad skal du være opmærksom på?

05-04-2024Begreberne i forhold til den grønne dagsorden er mange, og dokumentationskravene er høje. Men hvad dækker ordene egentlig over? Og hvad betyder de for din virksomhed?

Læs mere

Boltens vej fra produktion til montage

03-04-2024Inden du pakker bolten, boret eller noget helt tredje op af Würth kassen, har produktet været på en lang rejse for at sikre, at det lever op til kravene til den høje Würth kvalitet.

Læs mere

Hvilken lakforsegling skal du vælge?

26-03-2024Hvad er fordelen ved lakforsegling? Hvor længe kan lakforseglingen holde? Og hvordan laver du en lakforsegling med lang holdbarhed?

Læs mere

Nyhedsbrev

 

TIlmeld dig Nyhedsbrevet

Få fingrene først på eksklusive nyheder og skarpe tilbud! Tilmeld dig vores nyhedsbrev og gå ikke glip af den nyeste viden.