Kun for erhvervsdrivende  
Kolding-kunstnere optages i Sammlung Würth
  Kolding-kunstnere optages i Sammlung Würth

22.05.2024 | Würth

Kolding Kommune og Würth Danmark har igennem mere end 25 år haft et tæt samarbejde, som favner både det sociale, uddannelsesmæssige og kulturelle område. Samarbejdet fører nu til, at 7 kunstnere fra SOJA får optaget værker i Europas største private kunstsamling, Sammlung Würth

Bag dette langvarige partnerskab ligger en fælles overbevisning om, at mangfoldighed beriger os alle, og at alle kan bidrage med noget, og at de bidrag fortjener anerkendelse. Som et resultat af denne tilgang har man på Würth Danmarks hovedkontor i Kolding det seneste år kunne opleve kunst, som er skabt af kunstnere fra SOJA, Kolding Kommunes beskyttede beskæftigelses- aktivitets- og læringstilbud til mennesker med nedsat funktionsevne.

Kunstnernes værker indgår som en del af udstillingen ABILITY, som præsenterer et udvalg af værker fra Sammlung Würth inden for genren Outsider Art – værker, som er skabt af mennesker udenfor det etablerede kunstmiljø, fx mennesker med nedsat funktionsevne.

Outsider Art har en betydelig tilstedeværelse i Sammlung Würth, selvom den for mange er ukendt. Dette skyldes den personlige overbevisning hos grundlæggeren af Würth-gruppen, Reinhold Würth, og især hans kone, Carmen Würth, om at støtte mennesker med nedsat funktionsevne. Carmen Würth har livet igennem arbejdet for at forene og fremme forståelsen mellem mennesker med og uden handicap samt nedbryde barrierer. Udover at støtte handicappede i kunstverdenen, engagerer Würth-gruppen sig også i hjælpearbejde for handicappede både lokalt og globalt.

Fra udstilling til optagelse i Sammlung Würth
Fra udstilling til optagelse i Sammlung Würth

Kulturforum Würth Kolding, som kuraterer de udstillinger, som kan ses hos Würth Danmark, udstiller normalt ikke værker, som ikke er en del af Sammlung Würth, men pga. det tætte samarbejde mellem Kolding Kommune og Würth Danmark blev det ved planlægningen af ABILITY, besluttet at supplere værkerne fra Sammlung Würth med i alt 27 værker skabt af 7 forskellige kunstnere fra SOJA; Lasse Klint, Nanna Mieth, Benazir Zarif, Henriette Madsen, Ida Bruun, Thilde Reventlov Petersen og Astrid Mønster Tästensen.

Würth Danmarks adm. direktør Donny Moerkerk er ikke i tvivl om den værdi, værkerne tilfører:

- Kunst har en dyb indvirkning på mennesker, og hos Würth tror vi på, at det bidrager til større motivation og trivsel, når vi kan opleve kunst i vores dagligdag. Det er også derfor, at vores ejer, Reinhold Würth, lægger så stor vægt på, at kunsten er tilgængelig for alle. Den nuværende udstilling, ABILITY, er virkelig særlig og har skabt stor glæde hos vores medarbejdere, erhvervsgæster og kunstinteresserede. Jeg ved, at udstillingen også har gjort et stort indtryk på Reinhold Würth personligt. Til trods for at han netop har rundet 89 år, har han personligt taget kontakt til mig med ønsket om, at disse værker optages i Sammlung Würth. De syv kunstnere kan derfor være helt sikre på, at deres værker vil blive værdsat og være til stor glæde for mange i fremtiden.

Anerkendelse af kunstværkernes kvalitet

Kunstnernes optagelse i Sammlung Würth bliver markeret ved et officielt arrangement den 26. maj kl. 13.00-15.00 på Kulturforum Würth Kolding. Programmet inkluderer taler fra Donny Moerkerk, administrerende direktør for Würth Danmark, samt formændene for Kolding Kommunes social- og arbejdsmarkedsudvalg og kulturudvalg. Under arrangementet vil der være fri entré til udstillingen ABILITY, hvor værkerne indgår. Alle interesserede er velkomne.

En af dem, der ser frem til at deltage, er Ole Martensen, formand for Kolding Kommunes kulturudvalg:

Jeg glæder mig meget til at kunne lykønske de 7 kunstnere med optagelsen i Sammlung Würth. Det er en meget stor anerkendelse af deres værker, som er fulde af kreativitet, energi og glæde. De vækker følelser og rører os, og det er netop det, god kunst kan, siger han.

Også Iben Lehmann Rasmussen, formand for Kolding Kommunes social- og arbejdsmarkedsudvalg, glæder sig over kunstnernes optagelse og siger:

Jeg er meget glad på kunstnernes vegne. Det siger meget om kvaliteten på deres værker, at de bliver optaget i Sammlung Würth. Samtidig er jeg også meget stolt på Kolding Kommunes vegne, for det viser også, at vi med SOJA er lykkedes med at skabe nogle tilbud til borgere med nedsat funktionsevne, der giver rum og mulighed for, at de kan udfolde og udvikle deres kompetencer.

Anerkendelse af kunstværkernes kvalitet
FAKTA OM SAMMLUNG WÜRTH

De mange forskellige udstillinger, som kunstinteresserede igennem snart 25 år har kunnet opleve hos Würth Danmark, bliver alle kurateret af Kulturforum Würth Kolding med afsæt i værker fra Sammlung Würth.

Samlung Würth består af mere end 20.000 værker, primært fra det 20. og 21. århundrede, er Europas største privatsamling og samtidig også en af de mest betydningsfulde.

Samlingen indeholder et betydeligt antal værker af berømte kunstnere som Pablo Picasso, Miro, Andy Warhol og Robert Jacobsen, men den repræsenterer også mindre kendte genrer som fx Outsider Art.

I modsætning til de fleste andre private samlinger, som oftest ikke er offentligt tilgængelige, er målet med Sammlung Würth at give alle mennesker nem adgang til kunst af høj kvalitet. Derfor udstilles værkerne både på en række Würth museer og på Würths hovedkontorer rundt om i Europa, bl.a. i Danmark.