Kun for erhvervsdrivende  
Er dit værksted klar til fremtidens arbejde med el- og hybridbiler?

Pas godt på el-køretøjerne

El-bilerne fylder mere og mere på vejene. Derfor er det vigtigt, at værksteder opgraderes både inden for færdigheder og sikkerhedsudstyr.

Et el-køretøj skal vedligeholdes ligesom biler på fossile brændstoffer skal. Dog er det næsten endnu vigtigere, at man ved el-biler er opmærksom på sporing, dækslid og afbalancering – både for at sikre kørekomforten, men også for undgå alvorlige ulykker.

Vær opmærksom på følgende:

 • Små uhensigtsmæssigheder har betydning for en el-bils sporing (fx påkørsel af kantsten)
 • Manglende sporing går ud over kørekomforten
 • El-biler er tungere end konventionelle biler. Det har indvirkning på bilens sporing og dækslid.
 • Korrekt afbalancering er lige så vigtig som korrekt sporing for kørekomforten
6 ud af 10 biler er ude af sporing

6 ud af 10 biler er ude af sporing

Hvis en bil er ude af sporing – uanset om det er en el- eller brændstof-bil – vil det gå ud over kørekomforten og sikkerheden bliver kompromitteret. El-biler er betydeligt tungere end biler på fossile brændstoffer, og derfor får ukorrekt sporing større betydning for el-biler.

Tegn på at bilen er ude af sporing:

 • Bilen trækker til siden
 • Rystelser i rattet
 • Rattet føles tungt når det drejes
 • Ujævn slitage af dæk

De lydløse biler larmer

Foruden formidabel trækkraft er el-bilerne kendte for deres lydløse væsen. Der er ingen motorstøj - kun dækkenes kontakt med vejen kan høres. Til gengæld er el-biler tungere og den større belastning gør, at dækkene slides hurtigere.

Er bilen ude af sporing vil det gå ud over kørekomforten:

 • Støj i kabinen
 • Øget dækslid
 • Ringere styreegenskaber
 • Kortere rækkevidde på en opladning
De lydløse biler larmer
Når dækkene er ude af balance

Når dækkene er ude af balance

Hvis en bil er ude af sporing, slides dækkene ujævnt. For at undgå hyppig udskiftning af dæk samt bibeholde den høje kørekomfort, anbefales det, at man efter en sporing også får afbalanceret sine dæk. Er dækkene ikke korrekt afbalanceret, vil man opleve en sitren i undervognen og man kan ofte føle sig køresyg efter en længere køretur.

Würth har udstyr, der sikrer korrekt afbalancering første gang.

Arbejdet med skadede el-biler – tag hånd om sikkerheden, ta’ Würth med

For værkstederne vil mange opgaver være de samme, uanset om der arbejdes på en el-bil eller en konventionel bil. Komfort og sikkerhed skal være i top.

Dog er værkstederne nødt til at foretage visse tilpasninger for at kunne arbejde forsvarligt med skadede el-biler. Med relativt få justeringer kan værkstederne blive opgraderet til at håndtere el-bilernes indtog og således øge indtjeningsmulighederne.

Hos Würth har vi arbejdet med værkstedsindretning tilpasset el-biler de sidste mange år. Vi besidder derfor solide kompetencer inden for feltet og vil således være den optimale sparringspartner, når værkstederne skal opgraderes til effektivt at kunne hjælpe slutbrugeren med bl.a. sporings- og afbalanceringsproblemer.

Arbejde med skadede biler