Kun for erhvervsdrivende  
BYGGERBRANCENS SKRUEOVERBLIK

BYGGEBRANCHENS SKRUEOVERBLIK

Her får du et overblik over nogle af de mest anvendte skruer i byggebranchen. Universalskruerne ASSY 4 spånskrue og ASSY PLUS 4 borespidsskrue klarer de fleste opgaver. Dertil er der en lang række specialskruer, som er optimeret til specifikke opgaver, fx trækonstruktioner, terrassearbejde, montering af gulve, køkkener, døre og vinduer. Typisk vælges specialskruer for at opnå endnu bedre resultater på endnu kortere tid.

ASSY-skruen har gennem mange år været den mest innovative skrue på markedet. Asymmetrisk gevind sørger for hurtig iskruning og høj udtræksværdi. Den patenterede skruespids sikrer hurtigt greb i emnet, også ved montage i endetræ. RW-bitoptag muliggør enhåndsmontering og sikrer få bitskift. ETA-certifikatet sikrer dig, at produktet er gennemtestet og lever op til alle krav

Overblik

ASSY 4 – SPÅNSKRUE med undersænket hoved er en universalskrue, der kan anvendes til mange opgaver. Med delgevind er træskruen designet til at trække emnerne sammen, og med fuldgevind er den til stål-træ-forbindelser.

Overflader: zink/nikkel, el-galvaniseret/FZB, Nordic C4, A2/rustfri og A4 rustfri og syrefast. Nordic C4 coating er udviklet til trykimprægneret træ i fugtigt miljø, specialudviklet til det nordiske klima.

Størrelser, fuldgevind: 3,0 x 10 mm – 6,0 x 200 mm. Størrelser, delgevind: 4,0 x 30 – 6,0 x 200 mm.

Læs mere her, art.gr. 0190

Overblik

ASSY 4 – SPÅNSKRUE (PANHOVED) anvendes til universal fastgørelse af metalfittings eller plastbeslag i træ.

Fuldgevindskruen anvendes til stål-træforbindelser, hvor større udtrækningskraft opnås ved maksimal gevindlængde. Grundet specialspids sikres hurtig opstart i de forskellige elementtyper.

Overflade: El-galvaniseret stål (anvendes i beskyttet miljø).

Størrelser, fuldgevind: 3,0 x 10 – 6,0 x 80 mm.

Størrelser, delgevind: 5,0 x 80 – 6,0 x 100 mm

Læs mere her, art.gr. 0153 7 (fuldgevind)

Læs mere her, art.gr. 0153 8 (delgevind)

Overblik

ASSY PLUS 4 – UNIVERSALSKRUE er til byggeri- og snedkerarbejde, hvor der ønskes en flot finish og høj kvalitet i arbejdet. Den er velegnet til belagte plader.

Geometrisk optimeret borespids sikrer hurtig punktboring og modvirker, at træet flækker samt eliminerer irriterende revner eller brud i træet grundet forboring.

Overflader: El-galvaniseret/FZB og A4/syrefast og rustfri. A4-skruen er særdeles velegnet til krævende beklædningsarbejde.

Størrelser: 3,5 x 35 mm – 5,0 x 100 mm.

Læs mere her, art.gr. 0165 91 (el-galv.)

Læs mere her, art. gr. 0178 11 (el-galv./FZB

Overblik

ASSY 4 SK - KONSTRUKTIONSSKRUE med skivehoved og høj sammentrækseffekt er til fastgørelse og sammentrækning af emner, fx til hjørnesamlinger af træskelettet ved elementbyggeri. Skruen spænder tømmeret sammen uden mellemrum, og uden at skruehovedet vandrer ind i træet.

Skruen er selvskærende og kan monteres uden forboring modsat fx en fransk skrue.

Overflader: El-galvaniseret/FZB og A2/rustfri.

Størrelser, el-galv./FZB: 5,0 x 30 – 8,0 x 400 mm. Størrelser, A2/rustfri: 6,0 x 60 – 8,0 x 300 mm.

Læs mere her, art.gr. 0177 3 (el-galv./FZB)

Læs mere her, art.gr. 0181 81 (A2/rustfri)

Find trækværdier i Würth Anker App

ASSY 4 – COMBI SKRUE er ideel til forbindelser mellem stål og træ, også hvor der er krav om høje udtræksværdier, som ved montage af beslag og andre bærende elementer. Skruen erstatter en klassisk fransk skrue, hvor man sparer forboringen. Den anvendes fx til elementkonstruktion og træpanelkonstruktion og fås med eller uden flange.

Overflade: Nordic C4 coating, som er specialudviklet til det nordiske klima og tillader brug i trykimprægneret træ.

Størrelser, fuldgevind: 8 x 40 mm – 12 x 50 mm
Størrelser, delgevind: 6 x 40 – 10 x 160 mm
Størrelser, delgevind med flange: 8 x 50 mm – 10 x 80 mm

Læs mere her, art.gr. 0158 8

Overblik

ASSY 4 – BESLAGSKRUE med skaftforstærkning er til fastgørelse af vinkler, stålbånd, beslag og hulplader i trækonstruktioner. Anvendes i træ, der er konstrueret til trækstyrke med høj bæreevne.

Specialformet hoved fordeler trykbelastningen på beslaget ligeligt over alle skruer, så der opnås maksimal holdbarhed.

Overflade: El-galvaniseret/FZB.

Størrelser: 5,0 x 25 mm – 5,0 x 60 mm

Læs mere her, art.gr. 0153 350

Overblik

ASSY PLUS 4 – TERRASSESKRUE anvendes i mange typer træ uden forboring pga. borespids (forboring anbefales dog til hårdt træ). Skruen er Ø 5,5 mm og lever hermed op til de fleste terrasseleverandørers forskrifter om minimum tykkelse.

Skruen har en forstærket stamme, som sikrer, at skruen ikke knækker i overgangen fra terrassebrædder til konstruktionen.

Overflader: A4/syrefast og rustfri. Godkendt til montage i syreholdige træsorter, såsom bl.a. eg, lærk og ceder. Kan også anvendes i kystnære områder.

Størrelser: 5,5 x 40 – 5,5 x 80 mm

Læs mere her, art. gr. 0169 025

Overblik

ASSY 4 – TERRASSESKRUE er velegnet i trykimprægneret træ. Skruens overflade er udviklet til trykimprægneret træ i fugtigt miljø, specialudviklet til det nordiske klima.

Ud over terrasse er skruen også velegnet til beklædningsarbejde. 60 graders linsehoved med fræseribber sikrer en pæn finish. Bemærk, kærven er en AW-kærv.

Overflade: Nordic C4. Ved montage i kystnære områder anbefales skruer med en A4/syrefast og rustfri overflade.

Størrelser: 4,5 x 45 – 4,5 x 70 mm.

Læs mere her, art.gr. 0170 4545

Læs mere om ASSY 4 Nordic C4

Overblik

ASSY PLUS 4 – FACADESKRUE med linsehoved er designet til facadearbejde. Fræseribber gør skruen nem at undersænke og sikrer optimal finish. Borespids sikrer, at der kan skues tæt på kanten uden at træet flækker.

Grundet borespids er forboring ikke nødvendig

Overflade: A4/syrefast og rustfri. A4 kvalitet sikrer, at skruen kan bruges i syreholdig træ såsom eg, lærk og ceder.

Størrelser: 3,5 x 40 – 4,0 x 50 mm

Læs mere her, art.gr. 0169 53

Overblik

ASSY PLUS 4 – GLASLISTESKRUE er ideel til glaslister. Den anvendes også til mange andre specialopgaver, hvor der er krav til stor korrosionssikkerhed, flot finish og krav til en tynd skrue, som ikke flækker træet. Skruen er særdeles stærk, trods Ø på kun 3,2 mm.

Specialdesignet tophoved trækker listen til, uden at skruen undersænkes, og sørger for, at træet ikke åbnes/eksponeres lige så meget som ved en model med et almindelig linsehoved, hvorved vand og fugt ikke trænger lige så meget ind i træet og forringer træets levetid.

Overflade: A2/rustfri – A2 kvalitet sikrer, at skruen ikke korroderer, selv om den er så udsat ved placeringen i glasslisten.

Størrelser: 3,0 x 30 – 3,0 x 40 mm

Læs mere her, art. gr. 0166 130

Overblik

ASSY PLUS 4 – PRESSKRUE GULV er ideel til gulve med fer- og notsamlinger. ASSY P pressesystem trykker plankerne helt ned mod underlaget. Da presgevindet sidder i planken, minimeres risikoen for, at gulvet efterfølgende knirker.

Borespidsen forhindrer flækket træ og sikrer, at der ikke skal forbores, til gavn for montagetiden. Det smalle 60 graders hoved sikrer, at not-gangen ikke flækker, da hovedet er mere spids end på traditionelle skruer.

Overflade: El-galvaniseret/FZB

Størrelser: 3,5 x 40 – 3,5 x 60 mm

Læs mere her, art.gr. 0178 083

Overblik

ASSY 4 P – PRESSKRUE KØKKEN er særlig velegnet til samling af hjørner og flader af spån-, OSB- og MDF-plader. Lange modeller, såsom 4 x 60 mm, er ideel til montage af gulvspånplader, som sikrer, at emnerne bliver presset sammen, samt at der efterfølgende ikke vil være knirkelyde grundet presgevindet under hovedet.

Pressefunktion gør skruen så effektiv, at der ved sammenføjning af fx skabsmoduler ikke er brug for spændetang/skruetvinge. Gevindet under hovedet gør det muligt at tilslutte to træelementer uden monteringsmellemrum fx ved samling af køkkenelementer, spånpladegulve og lign.

Overflade: El-galvaniseret/FZB

Størrelser: 3,5 x 30 – 4,5 x 70 mm

Læs mere her, art.gr. 0190 40

Overblik

JAMP PLUS – JUSTERSKRUE er en opretningsskrue, der justerer og virker som opklodsning. Den er perfekt til opretning, fx under gamle spanske lofter.

Skruens ligestående gevind under hovedet griber fat i emnet og gør det muligt at justere ind og ud, fx ved opretning af loft og indvendige døre i trækonstruktioner. Ved opretning af fx gulv og tag er det vigtigt, at der efter justeringen efterfølgende monteres klodser til understøtning.

Overflade: Galvaniseret stål.

Størrelser: 6,0 x 80 mm – 6,0 x 160 mm.

Læs mere her, art.gr. 0234 466

Overblik

D-ANKER skruen er til montagearbejde, hvor der ønskes spændingsfri afstand mellem et emne og underlaget.

Skruen er ideel til montage af dør- og vindueskarme i træskelet eller til forskalling over ikke-trykfast isolering. Den er også perfekt til montage af indvendige døre.

Overflade: Galvaniseret stål.

Størrelser: 6,0 x 80 mm – 6,0 x 250 mm.

Læs mere her, art.gr. 0233 163

Overblik

ASSY 4 HB – FORSKALLINGSSKRUE er til grovere arbejde i hårde materialer, fx støbe-krydsfinér og betonforskalling.

Større kærv end normalt (RW 30) sikrer en større kraftoverførsel ved montering og er en fordel ved demontering, hvis der sidder skidt i kærven. 60 graders hoved med fræselommer sikrer en hurtig og nem fastgørelse af fx forskalling og spånpladegulve. Størrelsen på kærven gør skruen nemmere at anvende til af- og påmontering af komponenter, såsom afdækning ved tagarbejde.

Overflade: El-galvaniseret/FZB

Størrelser: 5,0 x 50 – 5,0 x 120 mm

Læs mere her, art.gr. 0170 765

Overblik

AMO III – KARMSKRUE er til montering af vinduer og døre i beton og massiv murværk. Type 1 med undersænket hoved er ideel til montering i vinduesfals.

Karmskruen presser ikke emnerne sammen. Forboring Ø6 mm til mursten – Ø6,5 mm beton. Til montage i Ytong®, gasbeton og anden porebeton anbefales AMO-Y.

Overflader: galvaniseret stål, zink ASSYMAT og A2/rustfrit

Størrelser: 7,5 x 52 – 5,7 x 212 mm

Læs mere her, art.gr. 0234 730 (galv. stål)

Læs mere her, art.gr. 0234 136 (zink ASSYMAT)

Læs mere her, art.gr. 0239 130 (A2/rustfri)

Overblik

AMO III – KARMSKRUE er til montering af vinduer og døre i beton og massiv murværk. Type 2 med cylinderhoved er ideel til montering af emner, hvor hovedet trækker emnet sammen samtidig med undersænkning.

Karmskruen presser ikke emnerne sammen. Forboring Ø6 mm til mursten – Ø6,5 mm beton. Til montage i Ytong®, gasbeton og anden porebeton anbefale AMO-Y.

Overflader: galvaniseret stål, Zink ASSYMAT og A2/rustfr.

Størrelser: 7,5 x 52 – 5,7 x 212 mm

Læs mere her, art.gr 0234 830 (galv. stål)

Læs mere her, art.gr 0234 236 (zink ASSYMAT)

Læs mere her, art.gr. 0239 230 (A2/rustfri

Overblik

AMO III – KARMSKRUE er til montering af vinduer og døre i beton og massiv murværk. Type 3 med panhoved er ideel til sammentrækning af emner, hvor hovedet er synligt over emnet.

Karmskruen presser ikke emnerne sammen. Forboring Ø6 mm til mursten – Ø6,5 mm beton. Til montage i Ytong®, gasbeton og anden porebeton anbefale AMO-Y.

Overflade: Zink ASSYMAT

Størrelser: 7,5 x 52 – 5,7 x 212 mm

Læs mere her, art.gr. 0234 930 (zink ASSYMAT)

Overblik

AMO Y – KARMSKRUE er en afstandsmontageskrue, som er ideel til vindues- og dørmontering i porebeton/gasbeton, fx Ytong®. Grovere gevind end en traditionel karmskrue sikrer bedre udtræk i det lidt mere porøse materiale.

Skruen er selvskærende og med optimeret gevindgeometri og specialbelægning til montage af døre og karme. Den presser ikke emnerne sammen.

Karmskruen skrues i uden forboring i porebeton. Den har testede indbrudssikrende egenskaber i sikringsklasse RC3.

Overflade: Zinkflage, sølv.

Størrelser: 7,5 x 152 – 7,5 x 202 mm.

Læs mere her, art. gr. 0234 630

Overblik

WG-FIX MONTAGESKRUE er ideel til brug i gipsplader, fibergipsplader, tegl, gasbeteon/porebeton og lignende. Til direkte montage i fx gips, letbeton og leca uden brug af plugs, hvilket er ekstremt tidsbesparende. Ingen forboring eller dyvler, kun i-skruning.

Skruen kan også anvendes i beton og mursten, og da kræves forboring med Ø4 mm.

Vejledende udtræksværdi i 1 lag gips: 15 kg. 2 lag gips: 30 kg. 2 lag Farmacel: 50 kg.

Overflade: Galvaniseret

Størrelser: 4,0 x 30 – 4,0 x 60 mm

Læs mere her, art. gr. 0189 363

Overblik

WG-FIX MONTAGESKRUE med hvidmalet eller galvaniseret linsehoved til montering af lister til direkte montage i gipsplader, tegl, letbeton, leca og lignende uden brug af plugs. Ingen forboring eller dyvler, kun i-skruning, hvilket er ekstremt tidsbesparende

Skruen kan også anvendes i beton og mursten, og da kræves forboring med ø4 mm.

Vejledende udtræksværdi i 1 lag gips: 15 kg. 2 lag gips: 30 kg. 2 lag Farmacel: 50 kg.

Overflade: Galvaniseret, hoved hvidmalet eller galvaniseret.

Størrelse: 4,0 x 45 mm.

Læs mere her, art.nr. 0189 316 345 (hvidmalet hoved)

Læs mere her, art.nr. 0189 306 345 (galv. hoved)

VEJLEDNING TIL VALG AF SKRUENS OVERFLADE

Stålskruer er inddelt i 5 korrosionsklasser fra C1 til C5 jf. EN-ISO og 3 anvendelsesklasser fra 1 til 3 jf. Eurocode. Jævnfør de 5 korrosionsklasser får du her et vejledende overblik over klasser og kategorier i forhold til ASSY-skruernes belægningstyper samt de øvrige skruer, der er præsenteret i skrueoverblikket herover.

Anvendelse i beskyttet miljø, opvarmet

Gælder flg. skruer: ASSY-skruer med overfladen el-galvaniseret/FZB, Jamo Plus (galvaniseret stål), AMO III (galvaniseret stål), WG-FIX montageskrue (galvaniseret overflade) og D-anker skrue (galvaniseret stål).

 • Det anbefales at anvende skruen med denne belægning indendørs i opvarmet miljø og ren atmosfære, hvor der ikke sker opfugtning af luften.Eksempelvis i boliger, kontorer og forretninger
 • El-galvaniserede skruer bør kun anvendes i beskyttede miljøer, som svarer til en korrosionsklasse C1 og C2 jf. EN-ISO
 • Til syreholdigt træ, såsom eg, til indendørs brug anbefales skruer med en høj korrosionsbeskyttelse (A2/rustfri eller A4/syrefast)
 • Målt efter Eurocode anvendelsesklasser er den el-galvaniserede/galvaniserede overflade i en anvendelsesklasse 1

Anvendelse i beskyttet miljø, uopvarmet

Gælder flg. skruer: ASSY-skruer (ASSYMAT) med zink-nikkel overflade, AMO III

 • Brug skruerne i ikke-permanent opvarmede bygninger
 • Eksempelvis fritidshuse, uopvarmede garager og lagerbygninger, vindues- og dørmontering, udhæng og lign., hvor der ikke er konstant påvirkning af fugt over 18%
 • Skruen kan også anvendes i ventilerede konstruktioner beskyttet mod nedbør, såsom ventilerede tagkonstruktioner
 • Zink-nikkel overfladen befinder sig i korrosionsklasserne C2 – C3
 • Målt efter Eurocode anvendelsesklasser er zink-nikkel overfladen i en anvendelsesklasse 2

Udendørs anvendelse (hårdt miljø)

Gælder flg. skruer: ASSY-skruer med overfladerne Nordic C4, A2/rustfri og A4/syrefast og rustfri, samt AMO II skruer i A2/rustfri

 • Brug skruerne til udvendige konstruktioner, som skal kunne modstå nedbør eller vand i øvrigt
 • Til trykimprægneret træ anbefales Nordic C4 overfladen, dog ikke ved kystnære områder
 • Til syreholdige træsorter såsom cedertræ, lærketræ og eg og til kystnære områder anbefales A4/syrefast som overflade
 • A4/syrefast overfladen er i korrosionsklasse C5, mens A2/rustfri og Nordic overfladerne er i korrosionsklasse C4
 • Målt efter Eurocode anvendelsesklasser er overfladerne Nordic C4, A2 rustfri og A4/syrefast og rustfri i en anvendelsesklasse 3

Oversigten herover er baseret på vores erfaringer med produktet. For yderligere information henvises til gældende standarder, som er det tekniske grundlag for ovenstående information (EN ISO 12944-2, EN ISO 12944-7, DIN EN ISO 4042 og EUROCODE 5).

UDTRÆKSVÆRDIER OG TRÆKPRØVER

Når du arbejder med elementbyggeri, opretning af tagkonstruktioner og lignende opgaver, hvor trykbelastningen er høj, er udtræksværdier og trækprøver vigtige parametre når du vælger skruer. I Würth Anker app finder du ASSY konstruktionsskruer, beslagskruer og spånskruer og kan med få klik få oplyst deres respektive udtræksværdier i alle relevante størrelser. Du får informationer i kN ved direkte træk og ved forskydning – værdier, som er baseret på ETA-11/0190 og DIN EN 1995-1-1.

Du kan også få hjælp til beregning af udtræksværdier hos en af vores byggespecialister. Vi har bygningskonstruktører, som eksempelvis besøger kunder på byggepladsen og vejleder i kemisk eller mekanisk befæstelse. Du kan få faglig sparring om, hvordan en konkret opgave løses, fx for at leve op til specifikke krav fra ingeniøren. Ved specialopgaver hjælper vi også med at dokumentere trækstyrken, fx ved at foretage trækprøver.

STYR PÅ DOKUMENTATIONEN

Ved flere og flere byggerier stilles der krav om, at produktkvaliteten af de anvendte byggematerialer kan dokumenteres. Med ASSY 4 er opgaven nem at løse. Alle ASSY 4-skruer er CE-mærket og ETA-godkendt. Herudover foreligger der ydeevnedeklarationer, de såkaldte DoP’er.

Din genvej til tekniske informationer

Med Würth Anker app får du hurtigt og nemt informationer om mekaniske/kemiske ankre og dyvelteknik.

Du får adgang til:

 • Dokumentation / ETA godkendelser
 • Oversigt over trækværdier
 • Quick guide til montering
 • Beregning af klæbemørtelforbrug