Kun for erhvervsdrivende  

Hvad er forskellen på roterende, dual action og orbital?

Hvad er forskellen på roterende, dual action og orbital?

Bliv klogere på de forskellige typer polermaskiner, så du kan vælge den eller de polermaskiner, der bedst dækker dine behov.

Polermaskiner defineres ofte ud fra hvilket bevægelsesmønster, de har, og maskinerne deles op i roterende, dual action og orbital.

Roterende polermaskine

Den roterende polermaskine bevæger polerskiven i en enkel cirkulær bevægelse rundt om skivens midte. Maskinen er meget effektiv med højt moment og giver mulighed for at fjerne lagene hurtigere og dybere end de andre typer. Den roterende model er populær blandt mange, fordi den giver et hurtigt resultat. Vær dog opmærksom på, at det kræver øvelse at bruge den. Når hovedet kører i de samme cirkler, kan overfladen let blive varm på grund af den høje friktion, og det er derfor vigtigt at bevæge maskinen hen over overfladen konstant. Overophedning kan skade lakken i stedet for at få den til at se flot ud.

Rotary polermaskine

Dual action polermaskine

Dual action maskinen kører med tvunget udslag og fri rotation. Den arbejder langsommere end en roterende polermaskine og er nemmere at arbejde med. Maskinen er derfor en god begyndermaskine. På grund af udslaget i bevægelserne er den god til at fjerne hologrammer og er ideel til, når lakken skal blankes op. Den har også den fordel, at bagskiven stopper med at køre rundt, hvis den møder modstand. Det er for eksempel, hvis du kommer til at trykke for hårdt eller skævt. Det er med til at minimere risikoen for at skade lakken.

Dual action polermaskine

Orbital polermaskine

En orbital polermaskine er en kombi-maskine, der kører med tvungne roterende bevægelser og samtidig har tvunget udslag. Den kører med højt moment, men har en lavere hastighed end en roterende maskine. En orbital polermaskine sliber derfor langsommere og er nemmere at styre. Det tvungne udslag gør, at den er god til at minimere risikoen for hologrammer. Det er en god all-round maskine.

Orbital polermaskine

Hvilken polermaskine skal du vælge?

Polermaskinerne har forskellige fordele og ulemper, som du kan tage med i dine overvejelser, når du vælger polermaskine.

Det anbefaler Würth bilplejespecialisten

Specialisten i bilpleje anbefaler at bruge en roterende polermaskine til poleringsarbejdet og slutte af med en dual action maskine for at opnå en flot finish. Hvis du kun vil have én polermaskine, anbefaler vi en orbital maskine, som kombinerer udslag og rotation.

Roterende

Kører med roterende cirkelbevægelser. En maskine med stort moment.

Fordele:

 • Arbejder hurtigt
 • God til det grove arbejde
 • God til opgaver hvor tiden er vigtig

Ulemper:

 • Høj friktion, så vær opmærksom på varmeudvikling
 • Pas på, at maskinen ikke tager for hårdt fat ved kanter
 • Vær opmærksom på hologrammer

Dual action

Kører med tvunget udslag og fri rotation.

Fordele:

 • God til at blanke op pga. stort udslag
 • Ideel til at fjerne hologrammer med
 • Er let at arbejde med og derfor en god begynder-maskine

Ulemper:

 • Mindre god til ridser
 • Arbejder langsommere end en roterende polermaskine

 

Orbital

Kombi-maskine med tvunget rotation og tvunget udslag. Det vil sige, at den kombinerer dual action og roterende.

Fordele:

 • Nemmere at styre end en roterende
 • Mindsker risiko for hologrammer på grund af udslag
 • Den lavere hastighed giver en lavere temperaturudvikling
 • En god all-round maskine

Ulempe:

 • Arbejder langsommere end en roterende maskine

 

 

Nyeste artiker

Skal du arbejde med asbest?

21-05-2024Asbest kan gemme sig mange flere steder, end du måske tror. Hvert år er der danskere, som bliver alvorligt syge, selvom det er mange år siden, de var i kontakt med og indåndede asbeststøv. Det er derfor vigtigt at beskytte sig selv. Få mere viden om arbejde med asbest; både hvis du er arbejdsgiver og/eller arbejder med asbest i det daglige. Du får blandt andet et overblik over egnede værnemidler.

Læs mere

Hvilke systemer omfatter ADAS?

17-05-2024ADAS er en oplagt merindtjeningsmulighed. Men hvad dækker ADAS egentlig over?

Læs mere

4 gode råd til at fjerne og bearbejde svejsesøm

13-05-2024Med skiven kommer du igennem hele 3 trin i den samme arbejdsgang, og med 4 gode råd får du et godt slutresultat.

Læs mere

Nyhedsbrev

 

TIlmeld dig Nyhedsbrevet

Få fingrene først på eksklusive nyheder og skarpe tilbud! Tilmeld dig vores nyhedsbrev og gå ikke glip af den nyeste viden.