Kun for erhvervsdrivende  
Metal
BÆREDYGTIGT BYGGERI
BÆREDYGTIGT BYGGERI

Skal du bygge bæredygtigt, fx i form af DGNB eller svanemærket byggeri, er det vigtigt at vælge byggematerialer, som sikrer, at byggeriet lever op til kravene. Hos Würth Danmark arbejder vi målrettet med at udvikle vores produktsortiment, så det er nemt at vælge byggematerialer og andre produkter, der er produceret med omtanke for mennesker og miljø, uden at gå på kompromis med produkternes tekniske egenskaber.

Dokumentationskravene har aldrig været højere

Med Würth som samarbejdspartner, får du adgang til sikkerhedsdatablade og teknisk dokumentation i form af ETA-godkendelser og ydeevne-deklarationer (DoP). Vi leverer også bæredygtigheds-dokumentation i form af EPD’er og EU-taksonomi-erklæringer. Desuden leverer vi også CO2-data på dine købte produkter og transport til dit projekt og til dit bæredygtighedsregnskab.

INDEKLIMACERTIFICEREDE MATERIALER
INDEKLIMACERTIFICEREDE MATERIALER

Byggematerialer mærket med EMICODE® er testet af uafhængige testinstitutter for afdampning af skadelige stoffer til indeklimaet. Ved at vælge EMICODE®-certificerede materialer er du derfor sikker på, at der ikke sker skadelig påvirkning af indeklimaet i boligen. EC1PLUS er den bedste kategori indenfor EMICODE®, der omfatter materialer med den lavest mulige afdampning. EMICODE® spiller desuden en stor rolle inden for DGNB-byggeri og EU-taksonomien, da det er en af metoderne til at dokumentere emissionen fra produkterne.

BYGGERI DER EFTERLEVER EU-TAKSONOMIEN

EU-taksonomien fastlægger en række objektive tekniske kriterier og definitioner, som anvendes til at afgøre, om et byggeri kan betragtes som bæredygtigt.

Ved opførelse af byggeri, der skal leve op til EU-taksonomien, skal de byggematerialer, som indgår i byggeriet, bidrage væsentligt til mindst ét af de seks miljømål, som EU-taksonomien har fastsat. Samtidig må brugen af materialer ikke medføre nogen væsentlig skade på nogen af de andre miljømål. I praksis betyder det, at de materialer, som indgår i byggeriet, skal være designet og produceret på en måde, der minimerer negative miljøpåvirkninger og sikrer overholdelse af en række sociale minimumsgarantier.

EU-taksonomien stiller høje krav til dokumentation. Leverandørerklæringer i henhold til EU-Taksonomiens tekniske screeningskriterier kan findes under dokumenter på det enkelte produkt på E-shoppen.

DGNB-byggeri

DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) er en frivillig certificeringsordning inden for bæredygtigt byggeri. Hvis et byggeri skal opføres efter en DGNB-certificering, skal det planlægges allerede i projekteringsfasen, hvor der skal tages højde for en række aspekter omkring de tre kvaliteter: Miljø, Social og Økonomi.

Et DGNB-byggeri vurderes af Rådet for Bæredygtigt Byggeri og kan opnå henholdsvis DGNB Sølv, DGNB Guld eller DGNB Platin. Jo højere certificeringsklasse projektet skal opnå, desto flere krav stilles der til byggeriet og dermed også til den udførende håndværker.

I DGNB 2023 bliver byggematerialerne vurderet efter kriterierne i ENV1.2. I DGNB 2025 som træder i kraft 1. juli 2025 vurderes byggematerialerne efter kriterierne i MILJØ 2.

I både ENV1.2 og i MILJØ 2 er der opstillet en række krav som er fordelt i forskellige indikatorer, afhængig af deres beskriver typen af byggematerialer eller deres brug .

I DGNB 2023 kan byggematerialer opnå en score i form af kvalitetstrin 1 til 4, hvoraf 4 er den bedste score. I DGNB 2025 går kvalitetstrinskalaen fra 3 til 5, hvor 5 kun kan opnås hvis produktet kan leve op til de tekniske screeningskriterier i EU-Taksonomien.

Hvis byggematerialet ikke er beskrevet i en af indikatorerne, skal det ikke dokumenteres, men der kan være andre dokumentationskrav i de øvrige dele af DGNB.

Overholdelsen af kravene i ENV1.2 og MILJØ 2 skal dokumenteres med en producenterklæring. Würth Danmark har udarbejdet en række producenterklæringer, der hver dækker en eller flere indikatorer. Producenterklæringerne indeholder en oversigt over hvilke produkter, der er egnede til den enkelte opgave, samt hvilket kvalitetstrin produkterne opnår inden for de forskellige indikatorer. Du kan finde producenterklæringerne herunder:

Svanemærket byggeri

Svanemærket, Nordens officielle miljømærke, som kendes fra mange dagligvarer, har de seneste år også vundet indpas i forbindelse med byggeri. Svanemærket byggeri skal leve op til en række krav igennem hele byggeriets livscyklus, herunder krav til materialer, byggeprocessen, brugsfasen og affalds- og recirkuleringsfasen.

Byggematerialer, som skal anvendes i svanemærket byggeri, skal enten være svanemærket eller leve op til en række krav til indholdsstoffer samt være registreret i databaserne for byggeprodukter hos Nordic Ecolabel.

I maj 2023 lancerede Svanemærket nye krav til byggeri, og der er derfor i øjeblikket to sæt kriterier og dermed to byggevaredatabaser. Materialer, der skal anvendes i projekter, der bygges efter de tidligere kriterier (generation 3), skal findes i HPP-portalen. Materialer til projekter, som bygges efter de nye kriterier (generation 4), skal findes i SCDP-portalen. I begge portaler kan man finde et stort antal Würth-produkter.

Svanemærket byggeri

Liste over produkter deklareret i HPP-databasen til Svanemærket byggeri generation 3 finder du her:

Liste over produkter deklareret i SCDP-databasen til Svanemærket byggeri generation 4 finder du her.

Spørgsmål vedr. dokumentation af bæredygtigt byggeri kan sendes til: camilla.aalykke@wuerth.dk