Hvis du arbejder i højden og falder ned, kan du komme meget alvorligt til skade. Sørg derfor altid for at bruge det rigtige udstyr, så fald undgås, eller så risikoen ved et fald minimeres. Hos Würth tilbyder vi en komplet løsning inden for faldsikring, fra produkter som helseler, blokke/line og forankringspunkt til kurser, hjælp til de lovpligtige eftersyn og specialistvejledning.
Alle, som arbejder i højden, skal bruge faldsikringsudstyr, når det ikke er muligt at sikre dem mod nedstyrtning vha. fx rækværk eller stillads. Et komplet faldsikringsudstyr består af 3 elementer:
En helsele, som den person, der arbejder i højden, skal have på.
- En helsele, som den person, der arbejder i højden. skal have på.
- En line/blok, som forbinder helselen til et forankringspunkt.
- Et forankringspunkt, der kan klare en belastning på mindst 12 kN/1200 kg for én person.
I tilfælde af at der sker et fald, er det vigtigt, at man også har det nødvendige udstyr til at kunne redde personen ned.
Hvis du arbejder i højden og falder ned, kan du komme meget alvorligt til skade. Sørg derfor altid for at bruge det rigtige udstyr, så fald undgås, eller så risikoen ved et fald minimeres. Der bør desuden altid medbringes udstyr, så redning i tilfælde af et fald kan ske hurtigt og effektivt.

I alle Würth butikker er der mindst én medarbejder, som er uddannet til at kunne foretage eftersyn af dit faldsikringsudstyr. Det er et lovkrav, at faldsikringsudstyr skal efterses mindst én gang hver tolvte måned af en person, der er uddannet til det. Udstyret skal også efterses, hvis det har standset et fald.

Helselen kan som hovedregel vælges ud fra ønsker til komfort og ergonomi under hensyntagen til, hvor længe man skal arbejde med selen på. Helselen skal altid være tætsiddende under brug. De fleste helseler kan anvendes til alle opgavetyper – der er dog undtagelser.
2. LINE/BLOKLiner og blokke forbinder helselen, som personen har på, med forankringspunktet.
Nogle liner/blokke er udstyret med en falddæmper. Ved et fald optager falddæmperen en del af faldenergien, hvilket betyder, at den belastning, personen udsættes for under faldet, bliver mindre. Falddæmpere må kun anvendes på steder, hvor man har 5-6 m frit luftrum under sig.
Valg af line/blok afhænger meget af hvilken arbejdsopgave, der skal løses.
3. FORANKRINGSPUNKTDet sted, hvor linen/blokken fastgøres, kaldeset forankringspunkt. Det skal kunne klare en belastning på mindst 12 kN/1200 kg for én person. Forankringspunktet kan være en del af den konstruktion, man arbejder på, eller faldsikringsudstyr, der er beregnet hertil og godkendt iht. EN795.
Forankringspunktet bør placeres, så et frit fald bliver mindst muligt, og på en måde, så man ved et fald maks. svinger 30 grader til siderne.
Valg af forankringspunkt afhænger meget af hvilken arbejdsopgave, der skal løses.

FALDSIKRING
Alle skal sikkert hjem fra arbejde, men hvordan skaber du en sikker arbejdsplads i praksis? Det kan du få meget mere at vide om hos Würths sikkerhedsspecialister. De kan hjælpe med sparring og gode råd om:
- Faldsikring – valgt af udstyr til opgaven
- Indretning og generel sikkerhed på arbejdspladsen
- Lovgivning på alle ovenstående områder

Jylland/Fyn