Kun for erhvervsdrivende  

Aktuel udstilling

EYE CATCHER

Gunter Damischs
COSMOS

Den aktuelle udstilling åbnede 31.05.2021 og alle værkerne I udstillingen erSammlung Würth.

Med udstillingen Cosmos får vi nu for første gang på den danske kunstscene et indblik i Gunter Damischs kunstneriske kosmos.

Gunter Damischs værker indtager Kulturforum med det formsprog, der er en del af kunstnerens DNA. En hermetisk lukket verden af snoede sløjfer, indviklede stier og fascinerende, sammenbundne spind. Her møder man hemmelighedsfulde menneskefigurer, der bliver til en befolkning. De lever sammen med amøbelignende dyr i kosmisk harmoni på befolkede øer og i frodige haver i et konstant skiftende univers.

Du ser billedrum uden grænser, centrum og entydig synsvinkel. Løkker og sløjfer trækker spor over farvefladerne. Her er ingen linjer og paralleller, intet herfra og hertil. Ingen klare konturer, men et organisk net som bevægelser igennem tid og rum. Gunter Damisch har på forunderlig vis omsat dette univers til detaljerede malerier i storformat og sindrige skulpturer. Det opleves som om, han nærmest har foreviget et øjebliksbillede.

GUNTER DAMISCHS STI TIL SIT FORMSPROG

For at give dig et lille retrospektivt blik på kunstnerens livslange udvikling, viser vi også Damischs pastose og farveintense drømmeanatomier fra 1980’erne og de tidlige 1990’ere. De rummer hemmelighedsfulde, maskelignende stiliserede figurer, tryllet ned på lærred. Gunter Damisch nævnes ofte i forbindelse med Østrigs “Neue Wilde”, som var et paradigmeskifte i kunsthistorien, og som har et tidsmæssigt sammenfald med Gunter Damischs studietid på kunstakademiet i Wien. Hans tidlige skulpturer opstod i 1980’erne. Dengang var han fascineret af træ, og værkerne afspejler tydeligt kunstnerens interesse for afrikanske masker. Derfor viser vi også en af hans tidlige totemlignende skulpturer, som var blandt de første værker, der fandt vej til Sammlung Würth, der i dag tæller over 18.200 værker i alt.

TREDIMENSIONELT COSMOS

I en rigdom af former udvikler Gunter Damisch sig de seneste årtier hen mod et ganske særligt mikrokosmos, som han også zoomer ud på i et makrokosmos. I kunstnerens senere tredimensionelle værker opstår nye verdner af kegler, blomster, stængler eller endda dyreben. Her ser man specielt kunstnerens lidenskab for små fund fra naturen blive materialiseret i skulpturerne.

Nogle af de intuitivt komponerede skulpturmodeller er bygget af et stillads af grene tilsat indsamlede fund, og alle værker er beboet af de stiliserede menneskefigurer. Herefter bliver modellerne støbt, nogle i bronze, nogle i aluminium. Det er også i dette øjeblik, de indsamlede “tings” værdiløshed omdannes til værdi, når modellen transformeres til metallets uforgængelighed.

DAMISCHS LEG MED ORD

Gunter Damisch har udviklet et særligt ordforråd, hvor usædvanlige sammentrækninger af ord supplerer det fortællende øjeblik, hvor det tvetydige og uhåndgribelige forbliver abstrakt.