Aktuel udstilling

 

EYE CATCHER

ROBERT JACOBSEN & FRIENDS
INSPIRATION · RELATION · DIMENSION

Den aktuelle udstilling åbner d. 9. september 2018, og alle værkerne i udstillingen er fra Sammlung Würth.

ROBERT JACOBSEN (1912–1993) er en vigtig repræsentantfor abstraktionen i anden halvdel af det tyvendeårhundrede. Hans jernskulpturer, som kom til at revolutionere det skulpturelle formsprog og opfattelsen af skulpturer, er verdensberømte og bredt anerkendt i kunstkredse. Robert Jacobsens formsprog med rumlige konstruktioner, derskulle symbolisere lethed i kontrast til materialet og helt grundlæggende var en leg med modsætninger, varnyskabende. Samtidig formåede den store dansker med sin umiddelbare og ligefremme tilgang til kunsten også at favne og formidle til den brede befolkning.

ROBERT JACOBSEN OG WÜRTH

Robert Jacobsen er også en helt central kunstnerisk personlighed i Sammlung Würth. Allerede i begyndelsen af 1970’erne knyttede Reinhold Würth og Robert Jacobsen et tæt og livslangt venskab, og da Würth byggede nyt domicil i Künzelsau i 1987, blev Robert Jacobsen engageret til at skabe et udendørsskulptur-ensemble. De fem skulpturer i overstørrelse stod endeligt færdigt i 1992. Desværre blev det også Robert Jacobsens sidsteog mest betydningsfulde sene værk overhovedet.

 

FRIENDS

Med udstillingen FRIENDS bringer vi Robert Jacobsens vigtige kunstneriske møder til live ved at lade hans værker blive dialogiseret med værker af nogle af hans nært forbundne kunstnere eller store inspirationer i perioden. Du kan opleve en del todimensionelle værker i form af malerier og grafik og derigennem visualisere Robert Jacobsens vej mod det tredimensionelle. Se, hvordan han har åbnet rummet fra den flade todimensionelle verden ogpå mesterlig vis omsat det til sit anerkendte, skulpturelle formsprog. Kort sagt vil du opleve at få indblik i Robert Jacobsens inspirationskilder og kunstneriske relationer på rejsen modnye dimensioner. Det siges, at man får det mest retvisende indblik i kunstnerens samlede produktion i Sammlung Würth, som rummer i alt 283 værker af Robert Jacobsen. Nogle af de værker kan man se i udstillingen FRIENDS, hvor Robert Jacobsens værker udstilles i kontekst med denkunstneriske samtid, han både blev inspireret af og selvprægede.

 

INSPIRATION · RELATION · DIMENSION

Da Robert Jacobsen bosatte sig i Paris i 1947 og indledte sin udvikling af det nye udtryk, fik værkerne form og udtryk under indflydelse af både inspiration og relation til andre samtidskunstnere. På udstillinger studerede han værkeraf Paul Klee, Wassily Kandinsky, Hans Arp og Max Ernst, som var nyttige for ham på vejen til den ny-fundne abstraktion. Særligt kom personlige relationer til danske kolleger som Richard Mortensen, Asger Jorn og Carl-Henning Pedersen til at spille en væsentlig rolle, da disse kunstnere bidrog med deres fantasifulde og legende formsprog, som var særligt kendetegnende for samtiden. Gennem Richard Mortensen blev Robert Jacobsen introduceret til Galleri Denise René i Paris, som fik en centralrolle for billedhuggeren. Her mødte Robert Jacobsen ligesindede kunstnere som Alberto Magnelli, Hans Hartung,Vasarely, Jean Arp, Max Bill, Auguste Herbin og Jean Deyrolle, der senere blev professor ved Kunstakademiet i München samtidig med Robert Jacobsen. På akademiet blev inspirationen også hentet fra værker af Mondrian og Kupka. I perioden satte personligheder som Jean Dewasne og Richard Mortensen også præg på Robert Jacobsens udvikling og formsprog. Navnlig spillede Richard Mortensen med sin brede historiske og teoretiske viden en vigtig rolle i drøftelser om de virulente og æstetiske spørgsmål. Den gensidige indflydelse har sat sine tydelige spor i form af ligheder mellem Mortensens malerier og Robert Jacobsens skulpturer i samme periode. En tid, hvor det snarere var holdninger end formen, værkerne bygger på.

 

SAMMLUNG WÜRTHS ROBERT JACOBSEN PRIS

Robert Jacobsens særlige plads i Sammlung Würth understreges ligeledes af, at Sammlung Würth hvert andet år tildeler Robert Jacobsen Prisen til en igangværende kunstner, som en hæder for særligt talentfuldt arbejde.